A magyar parasportolókat ünnepelték a BME-n

A Magyar Parasport napján a Műegyetem hallgatóiinak a paralimpiai ezüst- és bronzérmes Krajnyák Zsuzsanna vívó tartott előadást és bemutatót a BME Sportközpontjában.

A Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) és a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ) 2024-ben immáron hetedik alkalommal szervezte meg a Magyar Parasport Napját február 22-én. A Műegyetem ehhez a kezdeményezéshez csatlakozva rendezte meg ezen a napon Krajnyák Zsuzsanna magyar paralimpiai ezüst- és bronzérmes, világ- és Európa-bajnok tőr- és párbajtőrvívó előadását és bemutatóját a BME Sportközpontban.

Az eseményen több tucat hallgató mellett az egyetem vezetésének képviseletében jelen volt Koczkáné Csiszár Emília nemzetközi rektorhelyettes, Pálfalvi András kancellárhelyettes és Kincses Gábor a Testnevelési Központ igazgatója.

Krajnyák Zsuzsanna elmondta, hogy épeknél és fogyatékosággal élőknél egyaránt fontos önmagunk elfogadása, hiszen ezáltal tudnak mások is elfogadni minket. Az új generációval kapcsolatban egyre jobb tapasztalatai vannak, a mostani fiatalok elfogadóbbak, mint a néhány évtizeddel ezelőttiek voltak. Felelevenítette kerekesszékes vívói sportkarrierjének állomásait, majd betekintést engedett a parasport világába. Ahol integrált edzések és komoly kvalifikációs versenyek vezetnek a paralimpiai kvótához, vagy az európai és világversenyek indulási jogához. Megemlítette, hogy most a világranglista 7-dik helyén áll, mégis még küzdenie kell a paralimpiai indulás jogáért. A részt vevők személyes élményeket hallgathattak arról, hogy a sport milyen pozitív hatásokkal van épek és fogyatékossággal élők életére egyaránt. Előadása után bemutató vívás következett: a Műegyetemi Vívókör tagjai párbajtőrben Koncz Medárd, tőrben Sötét Áron, vívtak Krajnyák Zsuzsa ellen.

A hallgatók érdeklődő tekinteteiből és persze kérdéseikből már az előadás közben is, de különösen a bemutató asszó közben kiderült: megérintette őket Krajnyák Zsuzsanna előadása, és vívása.

Az esemény a Magyar Parasport Bizottság támogatásával a Testnevelési Központ és Műegyetemi Vívókör segítségével került megrendezésre.

 

KJ

Fotó: Geberle B.