Ugrás a tartalomra

Hírfolyam

Az űrbe induló második magyar asztronauta is a BME-n szerzett diplomát

2024. 05. 23.
Kapu Tibor

Kapu Tibor lehet az az ember, akit Magyarország hosszú évtizedek után ismét a világűrbe küld, míg a tartalék űrhajós Cserényi Gyula lesz, mindkettőjük Alma matere a Műegyetem.

A szakértői bizottság végleges döntése alapján Kapu Tibor lehet az az ember, akit Magyarország hosszú évtizedek után ismét a világűrbe küld, míg a tartalék űrhajós Cserényi Gyula lesz, ők fogják elvégezni a kiképzés utolsó fázisát – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten.

A küldetésre összesen 240-en jelentkeztek, közülük egy összetett folyamat során a szakértők végül kiválasztottak négy jelöltet, köztük három egykori műegyetemistát, akik komoly kiképzésen estek át az űrdinamikától kezdve a könnyű repülőgépes pilótakiképzésen át a különböző fizikai tesztekig és tudományos munkákig.

Kép
Kapu Tibor

Kapu Tibor 32 éves fejlesztőmérnök, aki a Műegyetemen végzett gépészmérnökként, dolgozott a gyógyszeriparban, hibrid autók akkumulátorával, majd űrhajósok sugárzásvédelmét szolgáló fejlesztéseken. Az utóbbi két évben az űripari Remred Space Technologiesnél űrbeli sugárvédelemmel foglalkozott. Ejtőernyősként 38 ugrás van már mögötte. A vele készült interjú itt látható.

Kép
Cseerenyi Gyula

Cserényi Gyula – 33 éves erősáramú villamosmérnök, egyetemi tanulmányait a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karán végezte, majd a Robert Bosch vállalat hatvani ipartelep elektromos hálózatának biztonsági és üzemeltetési csoportvezetője volt, ahol 19 emberért és 20 megawattért felelt. Az elmúlt években az akadályfutás az első számú sportja.
 

A kiválasztottak hamarosan az Egyesült Államokba utaznak, ahol az amerikai űrkutatási hivatal (NASA), illetve egy szerződés alapján az Axiom Space nevű vállalat végzi kiképzésük utolsó fázisát. 
 

Farkas Bertalan, az első magyar űrhajós is a Műegyetemen szerzett diplomát, 1986-ban végzett a Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Karon.
 

 

Rektori Kabinet Kommunikációs Igazgatóság