Történelmi jelentőségű keleti nyitás a nukleáris oktatási-kutatási kapcsolatokban

A koreai nukleárisenergia-ipar kulcsszereplői stratégiai együttműködésre léptek a Műegyetemmel, a magyarországi nukleárisszakember-képzés legmeghatározóbb szereplőjével.

A megállapodást a két ország gazdasági vegyesbizottságának ülését követően írta alá Péceli Gábor, a BME rektora, Park Jung Keun, a Koreai Villamos Művek (KEPCO) elnökhelyettese és Ahn Hong Jun, a Koreai Atomenergetikai Export Szövetség (KNA, Korea Nuclear Association for International Cooperation) elnöke Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, valamint Kim Jae Hong dél-koreai kereskedelmi, ipari és energiaügyi miniszterhelyettes jelenlétében.

A Műegyetem képzési portfoliójának fontos eleme a nukleáris létesítményekben is helyt álló mérnökök és fizikusok oktatása – jelentette ki a BME rektora. Péceli Gábor úgy vélekedett, hogy a koreai partnerekkel kötött megállapodás új lehetőségeket nyit. Példaként említette, hogy hallgatók és oktatók utazhatnak továbbképzésre az ázsiai országba, és lehetővé válik egyes oktatási anyagok kicserélése, valamint közös kutatási projektek lebonyolítása.

Aszódi Attila, a BME TTK Nukleáris Technikai Intézet igazgatója kiemelte, hogy a koreai nukleáris cégek intenzív kutatás-fejlesztést és oktatást folytatnak, aminek eredményeként Korea mára exportképes kutató- és energetikai reaktorokat fejlesztett ki. Jordániában kutatóreaktort, az Egyesült Arab Emirátusokban négy energetikai reaktort építenek, és olyan országok piacai iránt is érdeklődnek, ahol Magyarország aktív nukleáris oktatási szerepet játszik, illetve játszhat a közeli jövőben. Aszódi Attila úgy látja, hogy ez utóbbi szempontból is kölcsönös előnyöket ígér a stratégiai együttműködés a BME és a KEPCO, illetve a KNA között.

Kereskedelmi szempontból Korea kiemelt partnere Magyarországnak – hangsúlyozta Varga Mihály  nemzetgazdasági miniszter, aki történelmi lépésnek minősítette a Koreával megkezdett együttműködést a keleti nyitás gazdaságpolitikájának megvalósításában. A koreai vállalatok magyarországi tőkebefektetéseinek összértéke meghaladja a 2 milliárd dollárt, és nagyjából negyven koreai cég 25 ezer embert foglalkoztat Magyarországon. A magyar-koreai gazdasági vegyesbizottság első ülésének záróeseményeként négy területen (exporthitelezés, tudományos-technológiai együttműködés, nukleáris oktatás és szakemberképzés, illetve kis- és középvállalatok közötti együttműködés)  kötöttek megállapodásokat a két ország képviselői.

A nukleáris szakmai humán-erőforrás kölcsönös fejlesztését is célként rögzítő megállapodás egyelőre két évre szól, ám automatikusan meghosszabbodik újabb két éves periódusokra, amennyiben a felek ennek ellenkezőjéről nem döntenek.

-TJ-