Közel 90 új nemzeti kiválóság a Műegyetemen

Négyezer alap-, mester- és doktori képzéses, valamint posztdoktor hallgatóból választották ki az új állami ösztöndíjpályázat nyerteseit. Az érvényes pályázatok 15%-a érkezett a BME-ről.

Új Nemzeti Kiválóság Program (ÚNKP) néven hirdetett ösztöndíjpályázatot az Emberi Erőforrások Minisztériuma a „nemzeti felsőoktatási kiválóság támogatására”, a hazai kutatók és alkotóművészek utánpótlására és pályán tartásuk támogatására. A programban alapképzéses, mesterképzéses, doktorandusz, illetve doktorjelölt hallgatók mellett 40 évesnél fiatalabb oktatók, kutatók is részt vehettek.

„A hat alkategóriára összesen 241 pályázatot nyújtottak be kiválóságaink” – tájékoztatta a bme.hu-t Fortuna Zoltán, a BME Kancellária Monitoring és Kontrolling Osztályának vezetője (a programra közel 3700 érvényes pályázat érkezett a hazai felsőoktatási intézményekből – szerk.).

Az ÚNKP műegyetemi koordinátora elmondta: az elbírált pályázatok 38%-át részesítették támogatásban, azaz, a BME rendelkezésére álló több mint 140 millió forintos keretösszegből 89 pályázó nyert el támogatást (a teljes összeg 140 491 000 Ft – szerk.). A támogatottak 2016 szeptemberétől tíz hónapon át havi 75 és 350 ezer forint közötti támogatásban részesülnek pályázattípustól és alkategóriától függően.

Az intézmény minden karáról született nyertes pályázat (a legtöbb sikeres pályamű a GPK-ról és a VIK-ről érkezett), három kar esetében pedig (VBK, VIK, TTK) az összes alkategóriában adtak be nyertes pályaműveket a hallgatók és a fiatal kutatók.

A nyertes pályázatok listája és további információk ITT találhatók meg.

BK  - TJ