Trefort Ágoston-díjat kapott Härtlein Károly

Rangos állami elismerésben részesült a BME TTK mesteroktatója három évtizedes, a fizikaoktatás és népszerűsítés területén végzett kimagasló munkájáért.

„A fizikát tanító kollégák körében általánosan elfogadott az a megállapítás, hogy Härtlein Károly Öveges József professzor hagyományaihoz méltó tevékenységet végez a fizika népszerűsítéséért” – nyomatékosítja munkásságának érdemeit a BME szenátusi előterjesztése. Ennek elismeréseképpen Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter adta át a díjat a BME Természettudományi Kar Fizikai Intézet munkatársának a nemzeti tanévnyitón, Nagykőrösön. A díjazott a bme.hu kérdésére elmondta: különösen büszke arra, hogy kitüntetését a TTK-s hallgatók kezdeményezték.

A BME oktatója Öveges József mellett a talán kevésbé közismert Sas Elemér professzort tartja példaképének, akit személyesen is ismert, és aki első fizikusként szerepelt a Magyar Televízióban (ráadásul már a legelső adásnapon, 1957. május 1-jén). „Kicsit tanárosabb, ’magyarázósabb’ volt, főleg az Iskolatévében láthattuk, míg Öveges, aki műfajt teremtett, a vasárnap esti, sokkal nézettebb műsorsávban kapott helyet” – magyarázta Härtlein Károly. A BME fizikatanára kettejük között találta meg a saját stílusát. Ma már teljesen mások a gyerekek, az életritmus, más eszköztárral kell dolgozni, „Bruce Willis tömény képi elemeivel nem lehet versenyezni” – vélekedett a díjazott az ismeretterjesztésről, amelynek műegyetemi helyszíne kezdettől az F29-es előadó.

A BME-n végzett mérnök és fizikus hallgatók több generációja is itt tanult az általa karbantartott és újonnan készített demonstrációs eszközök sokaságának segítségével. Härtlein Károly nagy szerencsének tartja, hogy főállásban foglalkozhat a klasszikus fizikai alapkísérletektől kezdve a modern fizika jelenségeinek bemutatásán át a tudománynépszerűsítéssel, amelyben a Fizikai Intézet korábbi vezetőjének, Kertész János akadémikusnak a támogatása elengedhetetlen volt. Ez a hozzáállás azóta is töretlen az intézeti vezetők részéről, és a kollégák segítségére is mindig számíthat – hangsúlyozta a díjazott.

Oktatói-szervezői-tudományos tevékenysége

Härtlein Károly 1989 decembere óta dolgozik a BME Fizikai Intézetében, ezt megelőzően az Ihász Dániel Közlekedési Szakközépiskola tanára volt. 1992 és 1996 között másodállást vállalt fizikatanárként a Gábor Dénes Műszaki Informatikai Főiskolán. A 2000/2001-es tanévtől a budapesti Puskás Tivadar Távközlési Technikum Arany János osztályainak 0. évfolyamán természettudományos ismereteket tanított 2004-ig, ettől kezdve ugyanitt fizika szakkört vezet; tanítványai közül többen TUDOK-díjat nyertek.

Az 1999 óta minden évben megrendezett Békésy György Fizikaverseny egyik szervezője és gyakorlati feladatainak kidolgozója, 2010 óta több alkalommal is részt vett a Fizika OKTV döntőjében lebonyolított gyakorlati feladatok kitalálásában és megvalósításában. A határon túli fizikatanár továbbképzés keretében a Bolyai Nyári Akadémián (Erdély) és az Apáczai Nyári Akadémián (Újvidék) is rendszeres előadó.

1991 óta tagja az Eötvös Loránd Fizikai Társulatnak, amelyben az Általános és Középiskolai Szakcsoport ankétjainak rendszeres előadója. 2003 és 2007 között a társulat egyik főtitkárhelyettese volt. 1997 óta országszerte, de a határon túl is több mint száz fizikai kísérleteket népszerűsítő előadást tartott.

1997 és 2012 között a Csodák Palotáját működtető Budapest Science Centre Alapítvány kuratóriumának titkáraként dolgozott. Az ismeretterjesztő központban számos előadás köthető a nevéhez, valamint az ő ötlete alapján hozták létre az Öveges Józsefről elnevezett termet, ahová számos elektromosságtani, hőtani és mechanikai kísérlet bemutatását álmodta meg.

Televíziós munkái
1994 szeptemberétől 1997 júniusáig a Magyar Televízió Tudományos, Oktatási és Ismeretterjesztő Stúdiója által, a Művelődési és Közoktatási Minisztérium támogatásával készített „Repeta Fizika” című televíziós műsort vezette. Dolgozott a Delta szerkesztőségében és a „Válaszd a tudást” adásaiban is. 1999 szeptemberétől 2001 januárjáig a Duna TV „Miénk a tér” című műsorában tevékenykedett, itt szintén a fizika népszerűsítése volt a feladata. 2002 szeptemberétől 2003 júniusáig a Duna TV „Kalendárium” című műsorában szintén látványos fizikai kísérleteket mutatott be. 2013-tól a Spektrum TV által készített „Brutális fizika” című műsor egyik házigazdája, szaktanácsadója, a bemutatott kísérletek kidolgozója (a műsor 2014-ben Kamera Korrektúra díjban részesült).

Härtlein Károly három alkalommal képviselte Magyarországot a „Physics on Stage” nemzetközi tudományos fesztiválon, egy alkalommal plenáris előadást is tartott „Wonders of the Palace” címmel. 2003-ban itt vette át a „European Science Teaching Awardot”.  2004 óta a Budapesti Szkeptikus Konferencia egyik szervezője, amely az áltudományokkal szembeni fellépés egyik legismertebb eszközévé vált.

2005-ben megszervezte az első magyarországi Kutatók Éjszakája rendezvényt (majd a 2008-ast és a 2009-est is) a BME-n, amely azóta országos programsorozattá nőtte ki magát. A különböző szakterületekről érkező kutatók és tanárok számos helyszínen tartanak előadásokat és bemutatókat az érdeklődőknek (a 2017-es Kutatók Éjszakáját szeptember 29-én tartják, a műegyetemi programok a Kutatók Éjszakája központi honlapján tekinthetők meg, a friss díjazott programoldala pedig a Fizikai Intézet Kutatók Éjszakája oldalán érhető el – szerk.).

A BME oktatójának kiemelkedő fizikanépszerűsítő munkáját az Eötvös Loránd Fizikai Társulat 2005-ben Prométheusz-díjjal jutalmazta, ugyanebben az évben Rektori Dicséretet is kapott. 2006 óta a Múzeumok Éjszakája rendezvényén is rendszeresen részt vesz az Elektrotechnikai Múzeumban, és idén tüntették ki az Ericsson-, valamint a Fényes Imre-díjakkal is (ezt követő elismerései még a 2009-es Mikola Sándor-díj és a 2013-ban átvett Marx György Fizikai Szemle nívódíj).

A nevével fémjelzett műegyetemi Mikulás Fizika vagy a Gyereknapi Fizika elnevezésű mindig teltházas előadásai mellett a BME Gyerekegyetem programjai között is szerepelnek kísérletei. Az elmúlt években 170 rövid bemutató videót készített egy uniós pályázat keretében, amelyek a Fizipédia oldalon tekinthetők meg, illetve hasonlókat készített a Geomatech elnevezésű projekthez is. Legújabb előadása hamarosan a Mindenki Akadémiája című műsorban lesz látható.

Härtlein Károly a fizika jelenségeinek széleskörű és izgalmas bemutatása révén országszerte ismert műegyetemi oktató lett. Mint fogalmazott: így is teljes az élete, ma már nem bánja, hogy a tudományos ranglétrán végül nem indult el.

BK-GI

Fotó: Philip János, Pintér Erik