Ugrás a tartalomra

Hírfolyam

Tovább kísérletezhet a BME az Élhető Jövő Parkban

2024. 05. 31.
Rektor úr E.ON NGYSZ

Az egyetem megújította az együttműködést az E.ON-nal és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálattal.

Meghosszabbította rövidesen lejáró 10 éves szerződését a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, az E.ON Hungária Csoport és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat. Az aláírók közös céljaik érdekében ösztönzik, fejlesztik és előmozdítják a köztük lévő tudományos és technológiai együttműködést.

A Gyermekmentő Szolgálat fóti Lovasterápiás és Oktató Központja területén 2012 óta működik az Élhető Jövő Park, ahol tiszta környezetben alkalmaznak megújuló energiát és más környezetbarát technikai megoldásokat. Az innovációs projekt másik üzemeltetője az E.ON, amely a BME-vel együtt energetikai témájú tapasztalatszerzésre, adatgyűjtésre, kísérletezésre, oktatási, kutatás-fejlesztési, valamint kísérletezési célokra használja a létesítményt. Az egyetem egyik kiemelt kutatási területe a fenntartható energetika, hallgatói és kutatói valós körülmények között szereznek tapasztalatokat meg a jövő okoshálózatának elemeiről. A BME Gépészmérnöki Karának Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszéke, valamint Villamosmérnöki és Informatikai Karának Villamos Energetika Tanszéke használta ki elsősorban ezt a lehetőséget, szakdolgozatot és diplomamunkát író hallgatók méréseire és helyszíni órák megtartására.

„Az E.ON az együttműködés keretében már vagy 5 évvel ezelőtt nálunk tesztelte azt az energiatakarékos közvilágítási rendszert, amely forgalommentes időszakban spórol az energiával. Nekünk volt először az országban olyan autótöltőnk, amellyel az autót nemcsak tölteni lehet, hanem az energiát vissza is lehet táplálni a hálózatra. De még sorolhatnám, hogy melyek azok a teljesítmények a Gyermekmentő Szolgálat részéről, amelyek engem, mint a Gyermekmentő Szolgálat magyarországi elnökét, büszkévé tesznek” – mondta az Eiffel Műhelyház Mozdonycsarnokában tartott aláíráson Kövér László, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Magyar Egyesület elnöke, az Országgyűlés elnöke.

Czigány Tibor, a BME rektora az együttműködés egyik eredményét emelte ki: számos hallgatói és diplomamunka készült az Élhető Jövő Parkban folytatott kutatásokról, olyanok részéről, akik ma már a hazai energetikai ipar elismert szereplői. Hozzátette, az egyetem dupla célt szolgál az összefogással - a családok, gyerekek támogatását és a fenntarthatóságot. Tavaly a BME elnyerte a családbarát munkahely címet, az intézménynek baba-mama szobája is van. A „Fenntartható BME” programban 4 munkacsoportot hoztak létre, ahol energetikával, újrahasznosítással, közlekedéssel és szolgáltatásokkal foglalkoznak.

v

Guntram Würzberg, az E.ON Hungária Csoport elnök-vezérigazgatójának beszédéből kiderült, hogy az együttműködésnek három fő területe van. A cég a következő két évben évente 21,5 millió forinttal segíti a Szolgálat munkáját, emellett tovább működteti az Élhető Jövő Parkot, és lehetővé teszi, hogy a BME hallgatói és oktatói kutatási és oktatási célokra használják. „Hiszünk abban, hogy a jövő a fiataljainkon múlik, ezért elkötelezettek vagyunk a különböző oktatási programok mellett, mint például a technikusok duális képzése, a jövő generáció oktatásának támogatása” – jelentette ki.

Edvi Péter, az NGYSZ alapító elnöke úgy fogalmazott, ez az együttműködés „az ész, a jóindulat és a gyakorlat szerencsés és gyümölcsöző találkozása”, ahol a Műegyetem tudományos kvalitásai, az E.ON szakmai gyakorlata és a Gyermekmentő segíteni akarása együtt valami jót és újszerűt hoz létre.
 

 

GP