Ugrás a tartalomra

Hírfolyam

Változatos programokat biztosítanak a külföldi hallgatóknak

2024. 05. 21.
diákok

Baumann Attila a BME IMT program szervező csoportjának vezetője mutatkozik be és mesél munkájáról a mentorcsapatban. 
 

Kérlek mutasd be magad mentorként! Mióta dolgozol a mentorcsapatban? Miért szeretsz a közösség tagja lenni?
 

2022. februárjában csatlakoztam a csapathoz, így jelenleg már több mint két éve vagyok a közösség tagja. A fő motivációm új barátok szerzése, kultúrák megismerése és a hallgatók segítése volt. A csapat rendkívül befogadó közösség, az első hetektől kezdve otthonosan éreztem magam, és ez azóta sem változott. Nagyon szeretek velük és a külföldi diákközösséggel is időt tölteni, ez mindig feltölt. Egyetemi éveim alatt mindenképp szeretnék a csapatban tevékenykedni.

 

Mit tartasz a mentor csapat legfontosabb feladatainak?

Az országba érkező hallgatóknak mi vagyunk az első kapcsolódási pontja, ezért fontosnak tartom, hogy érezzék ránk számíthatnak problémáikkal, különösen az első hetekben-hónapokban szükséges adminisztratív lépések labirintusában.

Véleményem szerint a legfontosabb feladatunk egy barátságos és befogadó légkör megteremtése. A szocializáció segítése mellett nagyon fontos, hogy a hivatalos ügyekben, egészségügyi problémák esetén is tudjunk segítséget nyújtani, irányt mutatni. Szerintem a legfontosabb, hogy a mentorcsapat a diákok szemében egy biztos pontot jelentsen itt tartózkodásuk alatt.

mentorok

Milyen feladatokat látsz el a csapatban?

Mentorkodásom kezdetén két alcsoportba kerültem, az egyik a hivatalos ügyekkel foglalkozó Documents csoport, a másik pedig a Program csoport volt. Nyolc hónapja a programszervező csoport vezetőjeként tevékenykedem, a másik munkacsoportban már nem veszek részt.

A csoport vezetőjeként az elmúlt időszakban többnyire a háttérben koordináltam a munkafolyamatokat, és kevésbé jutott időm részt venni közvetlenül szervezésekben. Havi periódusban szervezünk programokat, amikről minden hónap végén értekezünk. Nagyobb rendezvények esetén, mint például az International Week, saját tapasztalataimmal igyekszem segíteni az új főszervezőket, azonban a családiasabb hangulatú programokban is igyekszem mindig a csapat rendelkezésére állni. Jelen fő feladataimnak az újonnan csatlakozott tagok integrálását tekintem. Emellett pedig szeretném a kapcsolatok elmélyítését minél több csapatépítő program szervezésével támogatni. 

imt csapat

A programos csoport vezetése mellett kollégiumi mentor is vagyok. A BME külföldi ösztöndíjas hallgatóinak fenntartott kollégiumában lakom és itt is akad munkám. Ketten élünk itt mentorok és igyekszünk hidat képezni a hallgatók és a kollégium menedzsmentje között. Az esetleges felmerülő problémákkal a diákok a szobáinkban kereshetnek minket, és mi igyekszünk mihamarabb megoldást találni. 

Baumann Attila

A legkedvesebb élményed az International Week programsorozatról?

A legkedvesebb élményem a Carnival Party eseményünkhöz köthető. Ez volt a csapat első próbálkozása egyetemi buli szervezésére és minden aggodalom ellenére úgy gondolom, hogy sikeres eseményt zártunk, amin közel 300 hallgató megfordult. Külön élmény volt immár másodjára meghallgatni két igen közeli barátom együttesét, és megható pillanat volt, amikor a koncert után szülinapom alkalmából megleptek. 

Tudnál esetleg mesélni a havi programjaitokról?

A Program csapatnak jelenleg 11 tagja van, így ennyi mentorra jut havonta 5-6 esemény megszervezése. Ezek az események széles skálán mozognak. Év elején célunk a hallgatók szocializálása, Budapest és a BME kampusz megismertetése. Ezekre szolgál a minden évben megrendezésre kerülő regisztrációs heti eseménysorozatunk. Ezenkívül sok szezonális eseményünk van, például minden télen szervezünk egy karácsonyi eseményt mézeskalács díszítéssel, társasokkal és kézműveskedéssel, nyaranta pedig sokat piknikezünk és strandolunk. Igyekszünk a magyar kultúrával is megismertetni hallgatóinkat, többek között a nemzeti ünnepnapokon készülünk néhány érdekes ismeretterjesztő Facebook poszttal, de szervezünk történelmi város sétát is, vagy látogatást a Parlamentbe. Minden hónapban akad sport is. A csoportban mindenki kiélheti kreativitását, és mindig jó érzés mosolygó hallgatókat látni a programjainkon. 

kézilabda csapat

Meséld el kérlek a legérdekesebb munkáddal kapcsolatos történetedet!

Nehéz választanom egy történetet. Amikor a mentorkodásról mesélek, mindig eszembe jut néhány szívmelengető emlék, ezek közül a legfiatalabbat osztom meg. Néhány hete egy mentoráltam meghívott egy indiai ünnep alkalmából szervezett közös vacsorájukra a kollégiumban. Az egyik közeli külföldi barátommal együtt vettünk részt az kis összejövetelen. Összesen talán 15-en lehettünk, azonban a szakácsok rendkívüli mennyiségű étellel készültek. Sok új emberrel ismerkedtem meg és különleges ételeket kóstolhattam. Azt hiszem, ez egy szép emlékként még sokáig élni fog bennem. 

 

 

 

BA-KJ

Fotók: BA, SPOT, Geberle B.

Instagram: bme_imt