Töretlen a BME Gyerekegyetem Plusz sikere

Teltházas volt a tavaszi után az őszi rendezvény is, egyúttal nőtt a program törzstagjainak száma: idén már félszáz Ezüst és Arany Bagoly oklevelet osztottak ki.

Gyermekjogi előadással és a periódusos rendszer megalkotásának történetéről szóló prezentációval várták a műszaki, természettudományi tárgyak iránt érdeklődő középiskolásokat a 2019. november 16-án megtartott BME Gyerekegyetem Plusz eseményein, amelyeknek a Q épület legnagyobb terme adott otthont.

Grad-Gyenge Anikó, a BME Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar (GTK) innovációs dékánhelyettese, az Üzleti Jog Tanszék tanszékvezető egyetemi docense „Tiszta víz, meleg otthon, szeretet és béke – a gyermekek jogai ma és holnap” címmel tartott előadást. A műegyetemi oktató hangsúlyozta, hogy az emberi jogok területén belül különösen fontos a gyermekek védelme és e téma erős képviselete. Játékos példákkal, a tanulók mindennapjaiból ismert életszerű helyzetek bemutatásával, személyes történetekkel, filmrészletekkel és zenével illusztrálta az elmondottakat. Az ifjúság megismerhette Malala Yousafzai pakisztáni születésű emberjogi aktivistának, a lányok tanuláshoz való jogáért küzdő és minden idők eddigi legfiatalabb Nobel-békedíjasának erőfeszítéseit, továbbá a klímaváltozás ellen harcoló 16 éves svéd Greta Thunberg példáját, és a gyermekjogok érvényesülésében betöltött szerepüket.

A Gyerekegyetem Plusz ezen előadásával kapcsolódott a gyermekjogi világnaphoz, amelynek apropóján a BME több gyermekcsoportot fogad 2019. november 20-án. Számukra a Q épület Simonyi termében Levendovszky János tudományos és innovációs rektorhelyettes tart előadást a kódolástechnikáról, majd egy kisdiák beszél a gyermekjogokról és érvényesülésük fontosságáról. A tanulók ezután megtekintik a BME Ipar 4.0 Technológiai Központot és a műegyetemi innovációkat. A programok zárásaként 16 órától kékbe borul a Q épület.

Lente Gábor, a Pécsi Tudományegyetem Kémiai Intézetének egyetemi tanára a periódusos rendszer 150 évvel ezelőtti megszületését és annak tudományos elfogadását ismertette a közönséggel. Előadását a Mengyelejev-táblázatról szóló játékos dallam bemutatásával kezdte. A professzor beszélt arról is, miért az orosz kutató volt a névadó, hiszen az ő idejében mások is jelentős eredményeket értek el a szakterületen. A szervezők ezzel a programmal csatlakoztak a Periódusos Rendszer Nemzetközi Évének eseménysorozatához.

A szünetben 4 műegyetemi szakkollégium hallgatói izgalmas bemutatókkal, kísérletekkel várták a gyerekeket és hozzátartozóikat a Q épület aulájában.

A Gillemot László Szakkollégium, a Simonyi Szakkollégium, a Wigner Jenő Szakkollégium és az Orvostechnikai Műhely képviselői megosztották a közönséggel, hogy egyetemistaként a tanulmányok mellett milyen érdekes szakmai feladatok végezhetők, mely önképző körökben és rendezvényeken vehetnek részt a fiatalok.

A sajátos pontrendszer szabályai szerint a BME gyerekegyetemi rendezvényeire regisztráló 8-14 éves iskolások „kreditpontokat” gyűjthetnek az ismeretterjesztő eseményeken való részvételükért: 9 pont jár a nyári táborért, a Gyerekegyetem Plusz előadásai 3 pontot érnek. A 30 pontot összegyűjtő diákok Ezüst Bagoly, míg a 45 pontot elérők Arany Bagoly oklevélben részsülnek. Idén félszázzal bővült a gyerekegyetemi törzsgárda. A délután folyamán ünnepélyes keretek között Józsa János rektor átadta az idei bagoly diplomákat: 3 fő arany, míg 46 tanuló ezüst minősítéssel gazdagodott.

A szervezők elárulták, hogy jövő nyáron is folytatják az ugyancsak töretlen sikernek örvendő ismeretterjesztő nyári tábort, a BME Gyerekegyetemet 2020-ban is két turnusban várják a gyerekeket: 2-5. osztályosok és 6-8. osztályosok csoportjaiba, a kurzusok tervezett időpontjai: az 1. turnus: 2020. július 6-10., a 2. turnus: 2020. július 13-17. A programokra több mint 700 főt várnak, az előzetes regisztráció már elindult a BME Gyerekegyetem honlapján.

TZS-GI
Fotó: SPOT