Gillemot professzort ünnepelte az egyetem és a mérnök társadalom

Gillemot Lászlót (1912–1977), a legendás gépészkari professzort, az egyetem egykori rektorát  ünnepelték a Műegyetemen.

Az általa 32 éven át vezetett tanszék (a mai Anyagtudomány és Technológia Tanszék), a Gépészmérnöki Kar, a Műegyetem és vele a gépész, a kohász és az anyagvizsgáló szakmai társadalom emlékezett rá születésének 100. évfordulója alkalmából.

A központi könyvtárban nagyszerű Gillemot-emlékkiállítást rendeztek be a könyvtár és a levéltár munkatársai. A kiállítást Fonyó Istvánné, a BME OMIKK főigazgatója és Dévényi László, tanszékvezető nyitotta meg 2012. október 8-án.

A Gillemot-szobornál koszorúzási ünnepségen tisztelegtek Gillemot professzor emlékének a centenáriumi ünnepség résztvevői. Dévényi László, tanszékvezető beszédében köszöntötte az ünneplő közönséget.

Gillemot professzor szobrát megkoszorúzta vagy virágot helyezett el:

Dévényi László, tanszékvezető,
Péceli Gábor, rektor,
Czigány Tibor, dékán,
Török Imre, a miskolci Mechanikai Technológiai Tanszék képviselője,
Gáti József, elnök és Rittinger János, tiszteletbeli elnök a Gépipari Tudományos Egyesület, Hegesztési Szakosztály nevében,
Bánó Imre, a Magyar Mérnöki Kamara képviseletében és a
Gillemot család, valamint sok-sok magánszemély.

A centenáriumi ünnepség a BME Dísztermében folytatódott. Dévényi László tanszékvezető köszöntőjében ismertette a Gillemot-emlékév célkitűzését.

Péceli Gábor, a BME rektora beszédében méltatta a rektorként dolgozó Gillemot professzornak az egyetem érdekében végzett munkáját.

Ginsztler János professzor visszaemlékezésében felidézte Gillemot professzor emberi kiválóságát, a munkatársainak példát mutató tevékenységét.

Pilissy Lajos, kohómérnök, kandidátus emlékezett vissza Gillemot professzor kalandos kutatóintézet-alapítói korszakára.

Czigány Tibor, a Gépészmérnöki Kar dékánja kihirdette a Gillemot-centenáriumi pályázatok eredményét.

Reé András, veterán tanszéki oktató felidézte a nagysebességű ütőmű kifejlesztésének nagy korszakát, majd Artinger István összeállításában áttekintette a Mechanikai Technológiai Tanszék Gillemot professzor halálát követő tevékenységét.