Folytatódik a vietnami egyetemi oktatók magyarországi nukleáris továbbképzése

A 2012. szeptemberében megkezdett sorozat következő állomásaként újabb nukleáris energetikai továbbképzés kezdődött meg a Műegyetemen.

Az 2012. október 29-től induló hathetes program első három hetét az újabb 34 fő vietnami egyetemi oktató a BME Nukleáris Technikai Intézetében töltik, ahol előadások és laborgyakorlatok keretében ismerkednek meg a nukleáris oktatás legfontosabb témaköreivel és módszereivel. A kurzus további három hetes gyakorlati képzéssel folytatódik majd a paksi atomerőműben.

A tanfolyam megnyitóján Dr. Péceli Gábor a BME rektora, Ngo Duy Ngo, a Vietnámi Szocialista Köztársaság budapesti nagykövete, valamint Dr. Aszódi Attila, a BME Nukleáris Technikai Intézetének igazgatója köszöntötte a megjelenteket. Elmondták, hogy nagyon intenzív időszak előtt állnak a kurzus résztvevői, ugyanakkor rendkívül nagy szerepük lesz abban, hogy Vietnam felkészüljön az atomenergia biztonságos alkalmazására. A magyarországi továbbképzésre hat vietnami egyetem delegált résztvevőket oktatói gárdájából.

A korábbi, első csoport kurzusának záró rendezvényére 2012. október 19-én került sor Pakson, ahol minden résztvevő személyes értékelést vehetett át, valamint a kurzus szervezői is visszajelzéseket kaphattak az oktatás tapasztalatairól. Az október 19-i záró rendezvényen Kovács Pál klíma- és energiaügyért felelős államtitkár kiemelte: „A nukleáris oktatásban világszerte nagy a lehetőség, de élénk a verseny. Magyarország számára széles körben elismert előnyt jelent az elérhető tudás- és tapasztalati anyagon túl a rendkívül magas színvonalú intézményi háttér is az akadémiai, az egyetemi és az atomerőművi képzési helyeken. Ezen erőforrások felhasználásának sikerét mi sem mutatja jobban, mint a nemzetközi együttműködések: Vietnam mellett már Szaúd-Arábia és Indonézia is érdeklődött a magyar képzési lehetőségek iránt. A nukleáris oktatás fejlesztése az elmúlt évek egyik magyar sikertörténete, amely hozzájárul az ágazat elismerésének és elfogadásának növeléséhez is”.

A BME negyven éves tradíciókkal és tapasztalatokkal, valamint nemzetközi érdeklődésre is számot tartó laboratóriumi háttérrel rendelkezik a nukleáris technikában, így nagy örömünkre szolgál, hogy részt vehetünk a szakma és az ország számára fontos képzési programokban.