A Volkswagen igazgatótanácsának elnöke, Prof. Dr. Martin Winterkorn előadása a BME-n

Prof. Dr. Martin Winterkorn több mint 400 fős közönségnek tartott előadást a személygépjárművek moduláris felépítési stratégiáról.

A 2012. november 2-án a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen elhangzott előadáson nagy számban megjelentek egyetemi hallgatók és a magyar gazdasági, politikai élet képviselői. Az Audi Hungaria, a Volkswagen és a BME évek óta stratégiai partnerek. A jövőben az együttműködés kiterjed az elektrokémia területére is.

„A mérnök-utánpótlás az autóipar jövője. Az ő tudásukon és innováció iránti elkötelezettségükön nagyon sok múlik a következő évtizedekben. Ezért örülök annak, hogy ebben az évben is hozzájárulhatok a BME-n a tudomány és a gazdaság közötti tudástranszfer létrejöttéhez” - mondta Prof. Dr. Martin Winterkorn, a Volkswagen AG igazgatótanácsának elnöke. „Az új moduláris felépítési stratégia konszernünk növekedésének technológiai és gazdasági mozgatórugója. Ez minden technológiai területen nagy előrelépést jelent számunkra. Ebből a győri gyár és a magyar autóipar is profitálni fog.”

Martin Winterkorn, aki 2003 óta a Műegyetem tiszteletbeli professzora, azóta minden évben, ezúttal már hetedik alkalommal tartott előadást Budapest egyik legnagyobb és legtekintélyesebb egyetemén. A hallgatók motiválását az autóipar legújabb eredményeinek és fejlesztési stratégiájának bemutatásán keresztül szívügyének tekinti. Az elmúlt években tartott előadásai többek között a járműgyártásban használt innovatív anyagokról, elektronikai rendszereiről és az elektromobilitásról is átfogó képet nyújtottak. A Volkswagen Konszern számára a 2012-es év a moduláris keresztmotoros platform jegyében telik: az Audi A3 és az új Volkswagen Golf az első olyan járművek, amelyek MQB bázisra épülnek. A klasszikus belső égésű motorok mellett az MQB alternatív meghajtásokat, mint a földgáz, hibrid és elektromos hajtásokat is alkalmazni tud.

Az egyetemi kooperáció jelentős szerepet játszik a Volkswagen és az Audi mérnök utánpótlás biztosításában, amelyben a BME-AUDI Hungaria Kooperációs Kutató Központ jelentős szerepet vállal. Emellett az Audi Hungaria számos területen együttműködik Magyarország legnagyobb egyetemeivel is. A kooperáció elemei többek között a gyakornoki programok, a közös kutatási és fejlesztési projektek, valamint az egyetemeken szervezett előadások.

A Volkswagen Konszern és a BME közötti sikeres együttműködés új témakörrel bővült. A Volkswagen AG Konszern Kutatási Központjának támogatásával Elektrokémiai Csoportot alapítottak a BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Karán. A csoport alapkutatás keretében elektrokémiai rendszerek és mechanizmusok szimulációjával és analízisével foglalkozik, jövőorientált projektek megvalósítása céljából. A Volkswagen és a BME együttműködésének középpontjában az alkalmazott kémia területén új szakmai szemináriumok kidolgozása, továbbá diploma-és doktori munkák, tudományos projektek mentorálása és támogatása áll.

A Volkswagen Konszern 2012-ben a BASF-fel közösen egy világszinten elismert, magas jutalmazású, „Elektrokémiai tudományos díjat” hozott létre. 2012. október 22-én adták át a díjat Prof. Dr. Naoaki Jabuuchinak (Japán) a lítium-ion és nátrium-ion akkumulátorok teljesítményének növeléséért végzett munkájáért. Az Elektrokémiai Csoport és a kutatói díj alapítása mutatják, mekkora jelentőséget tulajdonít a Volkswagen Konszern az elektrokémiának.

Prof. Dr. Martin Winterkorn 1981-ben kezdte karrierjét az autóiparban, az Audinál. 2002-től 2007-ig volt az AUDI AG igazgatótanácsának elnöke. 2007. január 1-jétől Winterkorn úr a Volkswagen AG igazgatótanácsának és az AUDI AG felügyelőbizottságának elnöke. A hazai autóipar fejlesztése érdekében végzett kiemelkedő tevékenységéért 2006-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend Keresztjét, az oktatás és kutatások terén végzett támogató tevékenységéért 2007- ben „BME díszpolgári címet” kapott.