A BME fizikusai fontos eredményeket értek el a maláriakutatásban

A BME Fizikai Intézete és az MTA-BME Kondenzált Anyagok Fizikája kutatócsoport fiatal fizikusainak eredményei a nemzetközi tudományos sajtóban komoly visszhangot kaptak.

Kutatásaik a fertőzés melléktermékeként a szervezetben felhalmozódó nanokristályos anyag, a maláriapigment fontos fizikai-kémiai tulajdonságait tárták fel, mely előrelépést jelenthet a malária diagnózisában és a fertőzés hatékonyabb kezelésében egyaránt. Rámutatnak, hogy egyedi mágneses, optikai és szerkezeti tulajdonságai a maláriapigmentet egyértelműen megkülönböztetik az emberi szervezet más alkotóitól, vagyis ezen anyag a diagnosztika ideális célpontja. A kutatók megépítették a diagnosztikai eszköz első prototípusát, melynek alapötlete, hogy a vérben található maláriapigment kristályok mágneses térrel forgathatók és optikai anizotrópiájuk révén pörgő polarizátorként viselkednek. A jelenlegi, olcsó elemekből felépülő prototípus kiemelkedő érzékenységgel rendelkezik a malária diagnosztikában használatos alternatív módszerekkel összevetve. A kutatócsoport távlati célja, hogy az eszközt még kompaktabbá téve biztosítsa széleskörű alkalmazhatóságát a Föld gyér infrastrutúrával bíró régióiban is, ahol a malária népbetegségnek számít.

A kutatás motorjai Butykai Ádám és Orbán Ágnes doktorandusz hallgatók. A kutatási projektet - mely a BME kutatóegyetemi programjának „Nanofizika, nanotechnológia és anyagtudomány” kiemelt kutatási területén több hazai kutatóintézettel együttműködésben folyik - Dr. Kézsmárki István irányítja.


Magneto-optikai labor

A témáról bővebben itt olvashat:

http://index.hu/tudomany/egeszseg/2012/11/01/olcso_magyar_muszer_a_malaria_ellen/
http://blogs.physicstoday.org/newspicks/2012/10/new-technique-holds-promise-for-malaria-detection/
http://physicsworld.com/cws/article/news/2012/oct/30/physicists-detect-malaria-using-light-and-magnets
http://www.technologyreview.com/view/429749/physicists-discover-new-way-to-spot-malaria-using-light-and-magnets/
http://medimoon.com/2012/10/new-test-to-spot-malaria-using-light-and-magnets-discovered/
http://vaccinenewsdaily.com/medical_countermeasures/320376-physicists-use-magnets-and-light-to-detect-malaria/
http://www.malarianexus.com/news/the-magnetic-properties-of-hemozoin-used-to-detect-malaria/