Továbbra is a kutatóegyetemi cím birtokosa a Műegyetem

Ismét megkapta a kutatóegyetemi minősítést a BME. Az egyidejűleg legfeljebb hat hazai egyetemnek adható címet a 2013-16 közötti időszakra ítélte oda Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere. 

A 2013. február 6-án hatályba lépett nemzeti felsőoktatási kiválóságról szóló 24/2013. Kormányrendelet 1. számú melléklete a kutatóegyetem minősítéshez három alapvető értékelési szempont figyelembe vételét írja elő: a felsőoktatási intézmény kutatási kapacitásait, a tudományos és kutatási eredményességet, illetve a K+F és innovációs eredmények hasznosítását kell értékelni a kutatóegyetemi címek odaítélésekor.

A 2010-ben történt kutatóegyetemmé minősítés óta elmúlt időszak színvonalas oktatás-kutatási munkájának elismerését, és a kutatóegyetemi cím által megnyíló lehetőségek eddigi sikeres kihasználását jelzi, hogy a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem megfelel az új jogszabályi környezet által előírt szigorú követelményeknek, és továbbra is érdemes arra, hogy a hazai felsőoktatás kiemelkedő színvonalú képzést nyújtó és kutatási intenzitással rendelkező, egyszersmind legelismertebb intézményei közé tartozzon.

A kutatóegyetemek a költségvetési törvényben külön jogcímként meghatározott kiválósági támogatási keretből többlettámogatáshoz jutnak, amelyet a BME kutatás-fejlesztési célkitűzéseinek megfelelően fog felhasználni.