Műegyetemi oktatók kitüntetései a nemzeti ünnepen

Fényképes interjúösszeállításunk a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából kitüntetett oktatóinkkal, kutatóinkkal.

 

„Ez az elismerés számvetésre, visszaemlékezésre is lehetőséget ad” – fejtette ki a bme.hu kérdésére Tőke László Állami-díjas vegyészmérnök, a BME Szerves Kémia és Technológia Tanszékének professor emeritusa, az MTA rendes tagja, aki a Magyar Érdemrend középkereszt polgári tagozata kitüntetésben részesült a magyar gyógyszeripar vállalataival folytatott több évtizedes együttműködéséért, eredményes kutatómunkájáért, a gyógyszerkémiai oktatás megújításáért. Mint az 550 tudományos közleménnyel és 67 szabadalommal büszkélkedő tudós elmondta, kutatómunkája mellett mindig kiemelt figyelmet fordított arra, hogy megszerettesse a fiatalokkal a kémiát, a legtehetségesebbeket pedig segítse pályakezdésükben, így nevelte fel kutatók generációit. Hangsúlyozta, hogy kiváló munkatársai nélkül aligha érhetett volna el ilyen sikereket, amelyek sokszor a magánélet problémáit is elhomályosították. A professor emeritusnak mai napig jelennek meg közleményei.

Fotó: kormany.hu

 

Vezetői tevékenysége elismerésének is tekinti a Magyar Érdemrend lovagkereszt polgári tagozata kitüntetést Szabó András, a BME Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar oktatási dékánhelyettese, a Vasúti Járművek, Repülőgépek és Hajók Tanszék tanszékvezető-helyettese. Az egyetemi docens a vasúti járművek területén végzett kutatómunkájának elismeréseként részesült a díjban. Mint kérdésünkre elmondta, 16 éve a Kar dékánhelyettese, és hálás kollégáinak és idősebb tanárainak, akiknek a kitüntetést köszönheti. Jelenleg a dékánhelyettesi munka nagymértékben leköti, emellett kutatóként a vasúti kerék és a sín kopása, valamint a kerékben és a sínben fellépő igénybevétel meghatározásával foglalkozik.

Fotó: bme.hu, Philip János

 

Pechan Rudolf, a MAFILM Audió Kft. nyugalmazott főmunkatársa, hangmérnök, a Műegyetemi Szimfonikus Zenekar koncertmestere olyan életműdíjként tekint a Magyar Érdemrend lovagkereszt polgári tagozata kitüntetésre, mint ami arra ösztönzi, hogy az elmúlt évtizedek munkáját továbbra is nagy buzgalommal folytassa. A hangmérnök négy évtizedes művészi és szervező munkájáért, a zenekar hagyományainak megőrzéséért vehette át az elismerést. A bme.hu kérdéseire válaszolva elmondta, hogy örömmel és büszkeséggel töltötte el a kitüntetés, mert így a zenekarra is több fény vetül. Legközelebbi nagy terve egy novemberi hangverseny a pécsi Kodály Központban. Koncertmesteri jubileumi ünnepi koncertje jövő májusban lesz hallható a Zeneakadémián.

Fotó: Pechan Rudolf

 

A logisztika, mint tudomány elismeréseként is tekint a Magyar Érdemrend lovagkeresztjére Kulcsár Béla, a műszaki tudomány kandidátusa, a BME Anyagmozgatási és Logisztikai Rendszerek Tanszékének egyetemi tanára. A díjat a hazai logisztika tudományág kialakításában, az ipari logisztikai rendszerek kutatásában elért eredményeiért, illetve a járműmérnöki és logisztikai mérnöki alapszakok megalapításáért, a képzési követelmények kidolgozásáért kapta. Kérdésünkre elmondta, hogy jelenleg a logisztikai hálózatban történő tervezés kérdéseivel, az ahhoz kapcsolódó informatikai rendszer kialakításával foglalkozik. A logisztikai mérnöki szakképzés az országban először a Műegyetemen vette kezdetét tavaly szeptemberben. Kulcsár Béla ennek a szaknak a kialakításával is foglalkozik.

Fotó: kormany.hu

 

Széchenyi Díjban részesült Hegedűs István, az MTA doktora, a BME Hidak és Szerkezetek Tanszékének professor emeritusa. A bme.hu-nak nyilatkozva elmondta, hogy a díjat sok egymásra halmozódó tevékenység elismerésének tekinti, amelyek összességükben talán elegendő érdemet képviselnek. „Megnyugtatott, hogy mások is hasonlóan gondolkoznak erről” –€ fogalmazta meg érzéseit. Több mint négy évtizedes oktatói munkássága eredményeként említette, hogy az MTA Szilárd Testek Mechanikája szakbizottság jelenlegi tagjainak többsége valamilyen módon kötődik hozzá: vagy egykori tanítványai vagy opponensük volt. Az elmúlt évtizedben a mérnöki szerkezetek szélterheivel foglalkozott, az utóbbi években megépült nagy hidak (Pentele-híd, Móra Ferenc híd, Tiszavirág-híd) aerodinamikai stabilitásának vizsgálata volt az elsődleges profilja. Jövőbeli tervei között első helyen oktatott tantárgyainak „üzembiztos”€átadása szerepel.

Fotó: kormany.hu

 

Fasching Antal Díjat kapott Völgyesi Lajos, a BME Általános és Felsőgeodézia Tanszékének egyetemi tanára a geodéziai felsőoktatásban négy évtizeden át kifejtett kiemelkedő oktatói és szakmai-tudományos tevékenysége elismeréséül. Mint elmondta, egyáltalán nem számított rá, és utólag ismerte fel, milyen tekintélyes díjjal jutalmazták. Jóleső érzéssel emlékezett arra, hogy legalább 70 ember hívta fel vagy írt neki, hogy gratuláljon. Mint fogalmazott, ez élete egyik legjobb születésnapja volt. A professzor 10 évre előre be van táblázva, ma is folyamatosan oktat és publikál, és ez a díj új erőt ad neki munkája folytatásához. Jelenleg leginkább a földrengés-kutatással foglalkozik. Idén jelent meg egy felsőgeodézia tankönyv, amelynek egyik társszerzője.

Fotó: kormany.hu

 

Ybl Miklós Díjat vehetett át Molnár Csaba Kós Károly-díjas építész, a BME Rajzi és Formaismereti Tanszékének egyetemi docense. Az indoklás szerint hagyománytiszteletét, szakmai igényességét, az általa tervezett épületeken megmutatkozó szakszerű racionalitását, valamint az építészeti grafika oktatásában kifejtett munkásságát ismerték el. Elhivatott építésznek tartja magát, akit munkájában a „tisztességes építészet” irányelv vezérel. A díjra építészeti, értékmegőrző eddigi munkájának elismeréseként is tekint. Molnár Csaba nagyszabású, komplex munkát végzett munkatársaival a fertődi Esterházy-kastély felújítása során. Mint elmondta, jövőbeli tervei között szerepel többek között a habilitáció.

Fotó: kormany.hu

 

Honoris causa Jedlik Ányos-díjat vehetett át Gyulai József, a BME professor emeritusa, Széchenyi-díjas akadémikus, az MTA Természettudományi Kutatóközpont Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Intézetének kutatóprofesszora, Mint elmondta, a díjat elsősorban azoknak ítélik, akik kutatásaikkal kapcsolatban szabadalmakat jegyeztetnek be, és neki tíznél több szabadalma van. A professzor a legfontosabb kutatásai között említette a James W. Mayer professzorral és munkatársaival közösen kifejlesztett, a félvezetőiparban a mai napig széleskörűen alkalmazott ionimplantációs eljárást, amelyet ma jól jövedelmező informatikai vállalatok alkalmaznak a processzoraik gyártásában a napi gyakorlatban. A bme.hu kérdésére elmondta, azért is nagyon örül a díjnak, mert ha végigtekint az eddig díjazottak névsorán, azt látja, hogy kiváló tudósok, nagyszerű emberek társaságába került. Jelenleg nanotechnológiai kutatásokkal foglalkozik, emellett órákat ad a BME-n, ahol a nyolcvanas évek óta oktat.

A fotón Gyulai professzor a többi Jedlik-díjas társaságában látható (balról a 3.), fotó: sztnh.gov.hu