Elhunyt Dr. Kulcsár Béla, a BME egykori közlekedésmérnöki dékánja

Kulcsár professzort a Műegyetem saját halottjának tekinti. Temetése 2013. április 13-án, szombaton 11 órakor lesz Kecskeméten, a Református Temetőben.

 

A professzorral néhány hete készült interjú a bme.hu számára, amikor a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából megkapta a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét.

Akkor elmondta, hogy a logisztika, mint tudomány elismeréseként is tekint a kitüntetésre. A díjat a hazai logisztika tudományág kialakításában, az ipari logisztikai rendszerek kutatásában elért eredményeiért, illetve a járműmérnöki és logisztikai mérnöki alapszakok megalapításáért, a képzési követelmények kidolgozásáért kapta. Kérdésünkre elmondta, hogy a logisztikai hálózatban történő tervezés kérdéseivel, az ahhoz kapcsolódó informatikai rendszer kialakításával foglalkozik. A logisztikai mérnöki szakképzés az országban először a Műegyetemen vette kezdetét tavaly szeptemberben.

Kulcsár Béla több területen végzett oktató és kutatómunkát: anyagmozgató gépek dinamikai vizsgálati módszerei, a teheremelés spektumainak képzése és méretezési kérdései, földrengés-biztonsági vizsgálatok, rugalmas gyártó és logisztikai rendszerek szimulációs kérdései és automatizálási rendszerei, valamint ipari robotok pontossági és dinamikai kérdéseinek összefüggései.

Az MTA különböző bizottságaiban tevékenykedett, a Logiszikai Osztályközi Állandó Bizottság alelnöke, a gépszerkezettani bizottság tagja és a Géprendszerek albizottság elnöke volt. Emellett a Miskolci Egyetem tiszteletbeli professzora, a Magyar Mérnök Akadémia, a Műszaki Igazságügyi Szakértői Testület tagja, a Magyar Mérnöki Kamara tiszteletbeli tagja, az Európai Német Nyelvű Anyagmozgatási Professzori Konferencia tagja és a német műszaki egyetemek által alapított WGTL külső szakértője volt. Tanácsadó testületi tagként, illetve szerkesztőbizottsági tagként pedig részt vett a Logistik Journal és a GÉP folyóiratok kiadásában.