Kulcsjelentőségű az atomenergia-felhasználás biztonságának megőrzése

Dr. Alexander Bychkov, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség főigazgató-helyettese tartott előadást a BME-n az atomerőművek működtetésének jövőbeli lehetőségeiről.

A NAÜ előrejelzése szerint 2030-ig az atomerőművi áramtermelő kapacitás 25-80%-os növekedésével lehet számolni a világon – fejtette ki a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) főigazgató-helyettese mintegy 100 fős hallgatóság előtt. Dr. Alexander Bychkov a BME Nukleáris Technikai Intézet szervezésében tartott előadást. A programot az energetikai mérnök és fizikus BSc képzésben tanuló 3. évfolyamos hallgatók számára meghirdetett „Atomerőművek” című tárgy keretébenszervezték, de a közönség soraiban ültek a magyar nukleáris ipari és K+F intézmények dolgozói is.

Dr. Bychkov részletesen beszámolt arról, hogy az atomenergiát alkalmazó országok milyen módszereket használnak az uránbányászat, urándúsítás, üzemanyag-gyártás és a kiégett atomerőművi üzemanyag kezelése területén. Előadásából kiderült, hogy a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség változatlanul nagy hangsúlyt fektet az atomenergia-felhasználás és a nukleárisüzemanyag-ellátás biztonságára. A kiégett nukleáris üzemanyag óriási további energiatermelési potenciállal bír, így annak feldolgozása (ún. reprocesszálása) és a kinyert anyagok további hasznosítása számottevő energiaforrást biztosíthat a jövőben az emberiség számára – hangsúlyozta a szakember. Annak a véleményének adott hangot, hogy a reprocesszálási technikák fejlődése hozzájárul ahhoz, hogy radikálisan lehessen csökkenteni a végleges elhelyezésre kerülő, nagy aktivitású radioaktív hulladék mennyiségét.

Dr. Bychkov bemutatta több atomenergiát alkalmazó ország jelenleg folytatott kiégett üzemanyag kezelési stratégiáját, és az ún. gyorsneutron-spektrumú reaktorok alkalmazási lehetőségeit a nukleárisüzemanyag-ciklus továbbfejlesztésében. Előadásának végén külön kitért a sóolvadékos atomreaktorok (molten salt reactors) bemutatására, az ezek kutatására irányuló jelenlegi nemzetközi törekvésekre. Ezen az innovatív területen a BME Nukleáris Technikai Intézete is aktív kutatásokat folytat több nemzetközi projektben. Az előadást követően a NAÜ főigazgató-helyettese felkereste a Nukleáris Technikai Intézetben nemrégiben létrehozott kísérleti berendezést, amelyben egy fejlesztési fázisban lévő sóolvadékos reaktorban kialakuló háromdimenziós áramlási folyamatok vizsgálhatók egy vízzel működő kisminta modellben.

 

 

(Fotó: Philip János)