Elektronikus kérőlap és geotermikus talajszondák a könyvtárban

Megújult szolgáltatás és hamarosan a legkorszerűbb fűtés várja a látogatókat a műegyetemi könyvtárban. A változásokról Liszkay Bélát, a BME OMIKK főigazgatóját kérdeztük.

Az ajtó zárva, táblákkal elbarikádozva, bentről fúrás-faragás zaja szűrődik ki. De mielőtt bárki is sarkon fordulva hazamenne, a könyvtár nem zárt be! Csökkentett területen, de teljes körű szolgáltatásaival továbbra is az olvasóközönség rendelkezésére áll. Központi épületében TÁMOP pályázatból fűtéskorszerűsítés vette kezdetét. Az olvasóközönséget érintő további jelentős változás, hogy a munkálatokkal egy időben a könyvtárban bevezették az elektronikus kérőlapot.

Mit takar pontosan az elektronikus kérőlap elnevezés?

Az elektronikus kérőlap a korábbi, papír alapút váltotta fel. A könyvtár állományának számítógépes feldolgozottsága kb. 60%-os, a raktári kérések legnagyobb hányada ezekre a feldolgozott dokumentumokra irányul. Az olvasók az e-kérőlappal közvetlenül az elektronikus katalógusból indítják a kéréseket, amelyek azonnal a raktárban elhelyezett számítógépre érkeznek be. A kérések teljesítése folyamatos, a raktárosok viszik ki a könyveket kölcsönzőpulthoz.

Milyen előnyökkel jár az olvasók számára?

Bevezetésével kiküszöböltük a hiányosan leadott, valamint a szabadpolcos állományrészekre irányuló, ezért teljesíthetetlen kéréseket. Elkészítésekor az egyszerűség és a könnyen kezelhetőség mellett az olvasók minél pontosabb „automatikus tájékoztatása” volt a cél. A kérés teljesítéséhez szükséges adatokat a rendszer maga válogatja ki, az olvasóknak a nevük mellett csak azt kell feltüntetniük, hogy kölcsönözni kívánják a kiválasztott dokumentumot vagy helyben használnák azt. A várakozási idő rövidülését eredményezi, hogy a kéréseket nem kell külön kérőlapra kiírni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az olvasók hatékonyabb kiszolgálása mellett, az új kérőlap milyen előnyökkel jár a könyvtár számára?

A kérőlap a dokumentumok pontos raktári helyét is meghatározza, ezáltal könnyebb a kérések csoportosítása. Leegyszerűsíti a raktári dokumentációt, és folyamatos ellenőrzést biztosít. Segítségével számos adathibára derült már fény, ami hosszútávon pontosabb katalógust eredményez. A rendszer rögzíti a kérések teljesítési idejét, valamint a helyben használt raktári  dokumentumok körét is. Mindez kiterjedtebb és pontosabb statisztikát eredményez, amit a későbbiekben a szolgáltatásaink fejlesztésére tudunk  használni.

Milyen további lehetőségek rejlenek az e-kérőlapban?

Az elektronikus kérőlap jelenleg csak a könyvtárban elhelyezett gépekről érhető el. Terveink között szerepel a Műegyetem egész területére kiterjeszteni, valamint a tapasztalatokat értékelve akár otthonról is lehetővé tennénk a kérések leadását. A kölcsönzésben időszerű egy ügyfélhívó rendszer kialakítása is, ezen keresztül az olvasót értesítjük a dokumentum megérkezéséről.

A kérőlap használatáról itt találhatók illusztrációk és további információk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A fűtéskorszerűsítési munkálatok milyen változásokat jelentenek az olvasókra nézve?

A kölcsönzést át tudtuk telepíteni a Tankönyvolvasóba. Érezhető kiesés a helyben használatra szolgáló terek számának csökkenésében van. A másik változás, hogy az eddig szabadpolcos Műszaki és Természettudományi Olvasó állományát a központi raktárhoz hasonlóan elektronikus kérőlap kitöltésével érhetik el olvasóink.

Mit jelent pontosan az az energetikai fejlesztés, amit a TÁMOP keretében végeznek?

Az energetikai fejlesztés során a könyvtár aulájában és folyosóján padlófűtést építünk ki. Fontos megjegyezni, hogy a Nagyolvasót már korábban légbefúvó-rendszerrel szereltük fel. Nyáron a kinti levegőt keringeti, télen a hőszivattyúhoz kapcsolva segít annak felfűtésében.

Milyen megújuló energiát fognak használni a fűtéshez?

A hőszivattyús rendszer a földből nyeri a fűtéshez szükséges energiát, ezáltal olcsó és környezetbarát hőenergia-előállítást és -felhasználást tesz lehetővé. Az egykori óvoda udvarában 15 darab szondát fúrnak le kb. 50-60 méter mélyre. A kollektor oldali szondákban glikolos hőátadó folyadék kering, amely folyamatosan hőt von el a talajból. Az így nyert energiát a rendszer egy hőcserélőn keresztül a tetszőlegesen kialakított hidraulikus rendszer felé – esetünkben a padlófűtéshez és a légbefúvó-rendszerhez – továbbítja. A fűtést a padlóburkolat alá lefektetett csőrendszer biztosítja. A korszerű rendszerhez komplex informatikai háttér is kapcsolódik, amelynek segítségével a mérési adatok könnyen nyomon követhetők. A korszerű berendezés működésének tapasztalatai, a sokrétű mérési eredmények az oktatásban is hasznosulnak a beruházás megvalósulásával.

Miért volt szükség erre a fejlesztésre?

Évek óta visszatérő probléma, hogy a néhol akár 12 méter belmagasságú épületrészeket nehéz felfűteni. A pályázat azt a célt szolgálta, hogy ezen a helyzeten javítsunk. A padlófűtés bevezetésével kellemes hőmérsékletet tudunk biztosítani az aulában és a folyosón. A könyvtár többi részén egyelőre marad a hagyományos fűtés. Reméljük, hogy a nem túl távoli jövőben lehetőség nyílhat az épület padlásterének hőszigetelésére is.

Hogyan érinti mindez a könyvtár műemlék épületét?

Könyvtárunk épülete több mint 100 éves. Bármilyen változtatás, felújítás hatósági engedélyhez kötött. A felújítási munkálatokat a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal ellenőrzésével végezzük. A projekt feltétele volt, hogy a felszedett kövezetből, ami használható az kerüljön vissza. A sérült járólapokat az eredetivel azonos, egyedi készítésű elemekkel pótoljuk. Sorozatgyártás ilyen esetekben szóba sem jöhet, a technológia ugyanolyan, mint 100 éve volt.

Meddig tart a felújítás?

Az ütemterv alapján a beruházás három részre tagolódik. Az első az építészeti, ami magába foglalja a burkolat felbontását, szigetelését, a csövek lefektetését, a visszabetonozást és az új kőburkolat lerakását. A második rész a 15 talajszonda lefúrása és egy rendszerbe történő összekötése. A harmadik a hőcserélő berendezés beépítése. A mostani tervek alapján május 24-ig el kell készülni az aljzatbetonozással, a kövezet lerakása pedig június elején kezdődik.

A vizsgaidőszakban lesz-e a már korábban megszokott hosszított nyitvatartás?

A könyvtár célja, hogy a munkálatok során az olvasókat minél kevesebb kellemetlenség érje. Meghosszabbított nyitvatartás a korábbiakhoz hasonlóan a vizsgaidőszakban is lesz, a már megszokott módon könyvtárunk kijelölt olvasóterme reggel 8-tól este 22 óráig várja a hallgatókat.

Fotók: Kenese Szilárd