Az innováció érdekében fognak össze a magyar informatika gazellái

Kilenc hazai infokommunikációs vállalkozás kezd kutatás-fejlesztési együttműködést a BME-vel és az ELTE-vel.

“A Műegyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karának kutatási programjai eredményeképpen több vállalkozás született már, ezek ma ismert piaci szereplők. A kezdeményezés is hozzájárulhat ahhoz, hogy a kutatási programjaink még inkább megfeleljenek a középvállalkozások igényeinek, erősítve ezt a szektort hazánkban” - hangsúlyozta Dr. Vajta László, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar dékánja.

A résztvevő vállalkozások és az EIT ICT Labs Magyar Nemzeti Társult Csomópont vezetése május 9-én, a Neumann-napon jelentették be a 2013 áprilisától induló együttműködési platform megalakulását. A kilenc hazai informatikai középvállalat, amelyek árbevétele összességében meghaladja a 7 milliárd forintot, hagyományosan együttműködnek a BME és az ELTE informatikai karaival. Az ún. gazella, azaz a gyors növekedésű vállalkozásokat tömörítő platform célja, hogy a szakterületükön világszerte elismert cégek a szervezet partnereként olyan közösséget alkossanak, amely tudásmegosztásra, kutatási, szakmai és képzési együttműködésre is lehetőséget kínál. Az együttműködéshez az Informatikai Vállalkozások Szövetsége is csatlakozott.

A platform tagjai - élve a BME és az ELTE egyetemi infrastruktúrájának lehetőségeivel - egy mintegy száz üzleti együttműködő partnert tömörítő nemzetközi hálózat tagjaival kerülhetnek kapcsolatba. Az EIT ICT Labs budapesti mester- és doktori képzéseinek hallgatói a legígéretesebb tehetségek közül kerülnek ki, a sokrétű felkészültséggel rendelkező hallgatói háttér innovatív ötletei hozzájárulhatnak a résztvevő vállalatok versenyképességének növeléséhez. A nemzetközi doktori és mesterképzés indulásáról korábban a bme.hu is beszámolt.
 

Forrás: EIT ICT Labs sajtóközlemény