Az egyetemeknek a társadalom egészét kell szolgálniuk

A Heller Farkas Emlékkonferenciát, az Újbudai Üzleti Klub első rendezvényét tartották a Műegyetemen.

E szolgálathoz azonban meg kell teremteni a feltételeket – utalt a felsőoktatásnak a címben is szereplő közfeladatára Dr. Jobbágy Ákos oktatási rektorhelyettes a BME és az Újbudai Üzleti Klub közös rendezvényén.

„Az elitképzést minden nehézségével együtt vállaljuk” – fogalmazott a rektorhelyettes a rendezvény házigazdájaként. Jobbágy Ákos úgy vélte, a BME őrzi diplomáinak értékét, népszerűsége továbbra is megmaradt a felvételizők körében. A rektorhelyettes kiszámítható környezetet, partnerséget és a konzultációkban történő részvétel lehetőségét kérte a mindenkori állami vezetéstől egy sikeresen működő felsőoktatás fenntartásához. A műegyetemi képzés minőségéről elmondta még, hogy alkalmazott ismereteket is széles körben oktat az egyetem. Az Önök munkatársainak is szükségük lehet az általunk nyújtott felnőttképzésre – fordult a jelen lévő vállalkozókhoz. Hozzátette, a nyáron Magyarországra látogató brazil diákok több mint fele a Műegyetemet választotta. Mutassuk meg a kerületi vállalatokat a később itt tanulni szándékozóknak – bíztatta a résztvevőket Jobbágy Ákos. 

„A vállalkozás egy életforma, életérzés, amit támogatni kell” – hangsúlyozta Szatmáry Kristóf, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságszabályozásért felelős államtitkára, a Heller Farkas Emlékkonferencia főelőadója, aki egyúttal a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnöke is. Ez utóbbi minőségében közelről ismeri a magyarországi kis- és középvállalkozásokat, és meggyőződése, hogy kiemelt szerepet játszhatnak a válság elleni védekezésben. Az oktatás és az államigazgatás közös felelőssége, hogy az egyetemen megszerzett tudást jól hasznosíthassák a vállalkozások és vezetőik – mutatott rá Szatmáry Kristóf. A BME végzőseinek figyelmét is felhívta egy induló pályázatra, amelynek keretében 6 millió Ft vissza nem térítendő támogatásban részesülhetnek a jó üzleti tervet beadó fiatal vállalkozók.

Hoffmann Tamás, Újbuda polgármestere, az emlékkonferencia ötletgazdája a kerület szellemi és tudásközpontjának nevezte a BME-t, amikor a kerületi fejlesztéseket mutatta be. Arra kérte a Műegyetemet, hogy szakértőik és az itt végzett műszaki értelmiségiek a jövőben is segítsék a kerületi beruházások megvalósítását. A BME és a kerület is büszke lehet az egyetem új sportközpontjára, amely jól illeszkedett sportfejlesztési terveikbe – hangsúlyozta a polgármester. Hoffmann Tamás besztélt azokról a műegyetemistákról, akik önkéntes munkájukkal is segítik az itt lakók életét. A Legyél Te is angyal önkéntes napokon a hallgatók hagyományosan nagy számban vesznek részt.

Simicskó István, Újbuda országgyűlési képviselője a rendezvény céljait méltatva ígéretet tett: ha alkotni akaró emberek összeülnek, ahhoz az állam lehetőséget, környezetet teremt, hiszen munkájukkal a közösség, a nemzet érdekeit is szolgálják. Úgy vélte, hogy a gazdaság szereplői erős tényezői bármely közösségnek, bármely államnak. Ezt a kerületet az egyetemi campus tovább erősíti – szögezte le az országgyűlési képviselő. Simicskó István köszönetet mondott a BME-nek is, hogy jó lehetőségekkel induló, jól képzett hallgatókat bocsát útjukra.

„Jó helyen vannak, jöjjenek máskor is!” – fordult a résztvevőkhöz Németh József, a Heller Farkas Alapítvány elnöke, a BME Pénzügyek Tanszék címzetes egyetemi tanára, kiemelve a Műegyetemen folyó gazdasági képzés jelentőségét. A múltat is felidéző szavaiból kiderült, "nemzeti ügyirály" néven még pályázatírást is lehetett itt tanulni már több mint 100 évvel ezelőtt is. Németh József méltatta a konferencia névadója, Heller Farkas korszerű közgazdaságtant megalapozó és karalapító munkásságát a Műegyetemen. Emlékeztetett rá, hogy 1914-ben az ő javaslata alapján fogadták el, hogy a Műegyetem mérnök-közgazdász címet adjon ki. A vállalkozók a későbbiekben is jelentős szerepet játszottak műegyetemi tanszékek, pl. az atomfizikai alapításában – tette hozzá. A kart ugyan politikai döntés során 1948-49 fordulóján megszüntették, de más keretek között ezután is működött a gazdasági mérnök képzés – ecsetelte a gazdasági oktatás közelmúltját Németh József. Szorgalmazta, hogy a jelenlévő vállalkozók küldjék a gyermekeiket tanulni a 15 éve újjáalakult Gazdaság- és Társadalomtudományi Karra.

A konferencia végén Csellár Anna, a Heller Farkas Szakkollégium elnöke beszélt a kollégium szakmai és közösségi életéről.

Újbuda történetében hagyománynak számít az újévi pohárköszöntő, azaz Lencseparty, ahol a kerület vezetése vendégül látja a helyi kis-, közép- és nagyvállalkozókat. Hoffmann Tamás polgármester ezt a hagyományt kiterjesztve hívta életre az Újbudai Üzleti Klubot.

Fotó: Philip János