„Büszkék vagyunk, hogy a mi találmányunkat és csapatunkat választották.”

A szingapúri Nemzeti Egyetemi Kórház a magyar Hand-in-Scan technológiát választotta kézhigiéniás programjához.

Évente 250 ezer ember hal bele a kórházi kezelések során szerzett fertőzésekbe a fejlett országokban. A friss adatok szerint a nyugati államokban minden tizenkét betegből egy súlyosan fertőződik a kórházban tartózkodása alatt. Az utóbbi időben egészségügyi intézmények vezetői világszerte próbálnak tenni a megfelelő kézhigiéniáért, ami hozzájárulhat e fertőzések megelőzéséhez.

A szingapúri kórház egy magyar orvostechnikai vállalkozás innovációjára alapozva nagyszabású kézhigiéniás oktatási programot indított: az ún. Hand-in-Scan készüléket használják a kézfertőtlenítési technika objektív kiértékelésére – erősítette meg Haidegger Tamás, a technológiával a nemzetközi piacra lépő startup vállalkozás vezetője. Feladatuk a programban a kézhigiénia jelentőségének tudatosítása, valamint a kézmosási technika helyes alkalmazásának ellenőrzése a kórházi dolgozók körében.

Újításukkal radikálisan csökkenthető a kéz közvetítésével bekövetkező kórházi fertőzések száma – tudtuk meg a fiatal szakembertől.  A Hand-in-Scan csapat egy olyan innovációs rendszer fejlesztését, validálását és piacra vitelét vállalta, amely biztosítja az egészségügyi dolgozók kézmosásának közvetlen és objektív kiértékelését, illetve folyamatos ellenőrzését. Az eredeti ötlet egy – a felhasználóra nézve ártalmatlan – UV jelölővel ellátott kézfertőtlenítő használatának kombinálása digitális képfeldolgozással, amellyel objektív kiértékelés nyerhető az egyén kézmosási technikájáról. A prototípus már bevált: azonnali visszajelzést ad a kézmosás minőségéről a kézről készített fényképek alapján – magyarázta a részleteket Haidegger Tamás. Mint elmondta, a prototípus már alkalmas tömegek mérésére is, reményeik szerint pedig év végére elkészül a kereskedelmi forgalomra szánt verzió is.

A szingapúri kórházban radikálisan fellépnek az elszaporodott kórházi fertőzések ellen. Egy ausztrál professzor segítségével pár év alatt a világ egyik leghatékonyabb infekciókontroll programját  valósították meg, amellyel a korábbi 12%-os fertőzési arányt 2% alá sikerült vinni. “Ehhez a programhoz csatlakoztunk mi is a Hand-in-Scan rendszerrel” – hangsúlyozta Haidegger Tamás. A kórház a prototípusukat a két évente, a WHO Kézhigiéniás Világnap kapcsán megrendezett oktató és felmérő programja kapcsán használta, de egyértelműen jelezték, hogy szeretnének a készülékből folyamatos használatra is rendelni – mondta el a a fiatal szakember.

A magyar szakemberek két évvel ezelőtt kezdtek dolgozni a szingapúri Nemzeti Egyetemi Kórházzal, ám akkor nem is sejtették, hogy mennyire jelentős és tudományos értelemben is kivételesen hasznos partnert sikerült találniuk. “Ennek nemcsak az az oka, – emlékezik vissza a kezdetekre a kutató – hogy velük közösen messze a világon legnagyobb kézhigiéniás kórházi adatgyűjtést sikerült véghezvinnünk. Komoly tudományos eredményeket is fel tudunk mutatni, közös K+F pályázatokat adtunk be, és terveink vannak a jövőre nézve” – összegezte az együttműködés előnyeit Haidegger Tamás. Beszélt arról, hogy a csapat egésze számára  rendkívüli erőpróba volt a szellemi és a fizikai helytállás. A szingapúri mérések megkezdése előtt heti 7 napban folyt a fejlesztés és az előkészítés, majd a helyszínen is napi 12-14 órában kellett bizonyítania a magyar szakembergárdának. “A közös munka összekovácsolta a csapatot” – tette hozzá a HandInScan Kft. vezetője.

További információ

 

Fotó: handinscan.com