Műegyetemi csúcstechnológia az ipar számára Androidon

Méltó házigazdája volt a Google egyik fejlesztői konferenciájának a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karának Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszéke.

A Google I/O Extended névre hallgató, évente megrendezett esemény központja idén is San Francisco volt. Az eseményt nemcsak a fejlesztők körében övezi óriási érdeklődés. Idén először Budapesten is rendeztek nyitott és ingyenes előadásokat. A Műegyetemen belül a Villamosmérnöki és Informatikai Kar Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszéke szervezte az eseményt. Dr. Ekler Péter egyetemi adjunktust kérdeztük.

Milyen kutatási és fejlesztési tevékenység folyik a karon belül az Android rendszerrel kapcsolatosan, illetve mely ipari résztvevőkkel van rendszeres kapcsolatuk?

A Villamosmérnöki és Informatikai Karon belül az Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék Mobil Csoportja több kutatási és fejlesztési projekten keresztül is kapcsolatban áll az ipar résztvevőivel. A projektek technológiailag az Android rendszerhez fűződnek. Az egyik ilyen projekt a Telenor számára fejlesztett újszerű, a hálózati minőséget monitorozó alkalmazás, ahol mind kliens, mind pedig szerver oldali megoldást is tervezünk és fejlesztünk. Egy olyan rendszer, ahol a mobiltelefonok folyamatosan mérik a mobil hálózat sebességét (le/feltöltési idő, késleltetés stb.), emellé gyűjtik az alacsony szintű hálózati információkat, és ezeket az értékeket egy központi adatbázisba töltik fel, ahol lehetőség nyílik az adatok elemzésére. Természetesen más területeken is futnak kutatások a többi szolgáltatóval (például Magyar Telekom), kutató központokkal (például Nokia Siemens Networks), illetve a készülékgyártókkal is. A fejlesztés mellett a kutatás területén is megtalálhatók a Google különböző technológiái, illetve az Android platform. Többek között foglalkozunk biofeedback alapú oktatószoftver kutatással, quadrokopter irányítással. Ez utóbbi egy olyan szoftvermegoldás, amely egyszerű logikai feladatok végzése közben méri a felhasználó olyan adatait, mint a szemmozgás, EEG, válaszidő stb. A quadrokopter irányítást vizsgálva a ma egyre népszerűbb 4 rotoros kis robotrepülők (az ún. quadrokopterek) autonóm mozgását, rajokba szerveződését és mobileszközről való távirányíthatóságát elemezzük. Másik fontos kutatási területünk mobil eszközök hálózatából alkotott háromdimenziós látórendszerek fejlesztése: ez egy olyan megoldás, ahol a mobil készülékek egymással hálózati kapcsolatban állnak, és a kameráik segítségével képesek belátni és felmérni a háromdimenziós teret. Jelzik, ha mozgást és alakokat észlelnek, illetve képesek objektumok követésére a különböző eszközöktől származó kameraképek folyamatos megosztása és elemzése segítségével.

Mit jelent a Google I/O Extended rendezvény a tanszéknek?

Az Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék több mint 10 éve foglalkozik mobil szoftverfejlesztéssel. Az Android platform megjelenése óta a technológia az oktatásba is beépült, például az Android alapú szoftverfejlesztés tárgy 90 fős létszámkerete az internetes tantárgyjelentkezés megnyitását követően 20 perc alatt telik be. A Google hatodik éve rendezi meg az I/O rendezvényt, ahol a legújabb Google fejlesztéseket mutatják be. A BME Villamosmérnöki és Informatika Karán az Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék itthon elsőként vállalta egy Google I/O Extended esemény megszervezését és lebonyolítását. Neves hazai előadókat hívtunk meg, és stream-ek segítségével a San Francisco-i előadások is eljutottak Magyarországra. A rendezvény lehetőséget biztosít, hogy a hallgatók első kézből ismerhessék meg a legújabb technológiákat az oktatókkal közösen, illetve az ipari partnerekkel is intenzív szakmai kapcsolat alakul ki.

Melyek voltak az élő közvetítéssel követett Google fejlesztői konferencia legfontosabb eseményei, és mennyien követték az eseményeket itt a BME-n?

Szervezőként arra törekedtünk, hogy a rendkívül gazdag Google I/O fejlesztői konferencia legfontosabb eseményeit válogassuk össze és közvetítsük élőben. Látható volt az első napon vetített Keynote, ahol a Google vezetői a legújabb megoldásokat és technológiákat mutatták be. Ezek közé tartozik többek közt új Android fejlesztőkörnyezet (Android Studio), a megújult Google Maps, illetve Google+, valamint a fejlesztők irányában nyitó Google Glass megoldás. További előadások és élő közvetítések voltak az új Android fejlesztőkörnyezet használatáról, a legújabb webes trendekről és a Google Glass-ra történő fejlesztésről. A BME-n körülbelül 50 fő követte élőben az eseményeket késő estig.

Milyen tanulsággal szolgáltak a keresőcég technológiáival kapcsolatos extra előadások?

A hazai előadókat két csoportban hívtuk meg. A Samsung képviseletében Vígh Attila és Kenyeres Tamás az Android hazai trendjéről és a legújabb Galaxy S4 készülék képességeiről tartott előadást. Az Asus nevében Gyepes Máté a legújabb tablet- és készüléktrendekről, az általuk képviselt Nexus vonalról és a Fonepad, valamint Padfone koncepciókról tartott bemutatót. A Nokia Siemens Networks képviseletében Borbély Dénes az Android fejlesztés összetettségéről beszélt a vezető mobilhálózati-szállító szemszögéből és több érdekességre is kitért az Android alkalmazások fejlesztéséről. A további előadásokat a BME oktatói (Fehér Marcell, Erdődy-Nagy Zsombor, Kántor Tibor, Dér Kristóf) tartották, és részletesen bemutatták az Android, a Web és a játékfejlesztés egyes vetületeit, amelyekre valós ipari fejlesztéseknél gyakran szükség van, és amelyek több éves fejlesztői tapasztalatokon alapulnak. A hallgatóság érdeklődésére tekintettel a hazai előadásokat a Google I/O stream-ek mellett várhatóan jövőre is megrendezzük.

A rendezvény Google+ oldala

Google térkép az I/O extended eseményekről, amin látszik a magyarországi esemény