Tanulva kockáztatás Liska Tibor nyomdokain: Liskaland 2013

A világhírű közgazdász Ökonosztátjának 21. századi változatára hívják a vállalkozó kedvűeket idén is a LisKaLand szervezői.

A LisKaLand egy sajátos minitársadalmat modellez. Legfőbb célja, hogy a résztvevők Liska Tibor gazdasági koncepcióját szimulálva vállalkozóként próbálják ki magukat. A BME egyetlen felsőoktatási intézményként szervez az országban ilyen összetett és gyakorlatias programot, amelynek keretében a táborlakóknak – mint vállalkozóknak – kézzelfogható feladataik vannak egy teljes hétig. Rájuk hárul például  fizikailag is létező vállalkozásuk minden ügyének intézése. A közgazdász a nyolcvanas évek elején szervezte meg az Öklandtábort, amely a LisKaLand elődjének is felfogható.

Interjú Szilágyi Dáviddal, a LisKaLand egyik szervezőjével.

Liska Tibor az Ökonosztát című kötetben kifejtett gazdasági elvek adják a tábor működésének lényegét. Arra serkenti az embereket, hogy vállalkozzanak, és ha egy kicsit is jobban meg tudnak csinálni egy szolgáltatást vagy terméket, mint más, akkor vegyék át az előző tulajdonostól a vállalkozást. Ez itt megfelel a játékszabályoknak. Ha pl. egy résztvevőnek van egy kocsmája, vagy étterme, az nem az övé, hanem azt egy minimális összegért bérli az államtól, cserébe viszont ő határozza meg az értékét a vállalkozásnak. Ezt úgy kell a gyakorlatban elképzelni, hogy pl. van egy éttermem, és ez 10 000 Ökit ér – ez az ottani pénznem – akkor nekem ezután kell nyolc százalékot fizetnem egy adott periódusra. A táborban ez egy nap, ami egy évet szimulál, emiatt tehát úgy kell beárazni az embernek a saját vállalkozását, hogy ezt a nyolc százalékot ki tudja termelni. Ha valaki át akarja venni a vállalkozást – a tulaj által megszabott áron –, akkor azt kötelező átadni, tehát a tulaj érdeke, hogy jól működjön minden. Ez garantálja azt, hogy a végén a legjobb felhasználóhoz kerüljön a vállalkozás, hiszen ő lesz képes a legmagasabb cégértékhez kapcsolódó nyolc százalékos használati díjat kitermelni. Amikor egy résztvevő belép ebbe a Liska-féle gazdaságba, kap egy számlát, amelynek a feléhez soha nem nyúlhat hozzá, mert az kamatozik. Így, ha csődbe menne és minden kockáztatható pénzét elveszítené, akkor is meg tud élni. Ez volt az egyik érdekes elem Liska Tibor elméletében, hogy úgy próbálja serkenteni a vállalkozói kedvet és a versenyt, hogy mellette biztosítja, hogy az embereknek meglegyen a minimális jólétük.

Liska Tibor Széchenyi-díjas közgazdász (1925-1994) életműve egyedülálló gazdaságmechanikai modellje. Koncepcióját, az önszabályozó gazdaságot az ökonosztát névre keresztelte. A szocializmus reformját annak árutermelővé tételében látta. A liskai gazdaságmechanika valójában piacibb a szabadpiacnál is. Igazságos, egyénközpontú és devianciájában zseniális. Liska az építő vita feltétlen híve volt. Vitatkozott másokkal, és örömmel vette, ha vele is vitatkoztak. Nem tartotta magát tévedhetetlennek. „A gazdasági életben nincs happy end, csak a mind magasabb rendű, kevésbé elvtelen kompromisszumok irányába való fejlődés." - tartotta.

 

Vannak olyan egykori táborlakók, akiket később segítettek az itt tanultak?

Két korábbi játékosunkról konkrétan tudom, hogy a tábor hatására döntöttek saját vállalkozásuk elindításáról. Nemrég láttam egy felmérést arról, hogy a magyar fiatalok közül ötből három vállalkozna, de kétharmad részük úgy gondolja, hogy az elkövetkező években esélyük sem lesz saját vállalkozásra. Valós probléma a kezdeményezéstől való félelem, de egy olyan tábor, mint a LisKaLand éppen abban segít, hogy kockázatok nélkül próbálhassuk ki egy vállalkozás menedzselését. Jó tapasztalat az is, ha a vállalkozást menedzserre bízzuk, hiszen itt a tulajdonosok örök dilemmái is átélhetőek a menedzserekkel. Célunk az is, hogy a liskai gondolatot terjesszük, mert egyes elemei megvalósíthatók lehetnének a mai gazdaságban is. Például az, hogy a vállalkozást mindig átveheti a jobb üzemeltető. Ez növelhetné a versenyt pl. önkormányzati tulajdonú ingatlanoknál.
A tábor tudományos eredményeket is produkál, hiszen a közel száz résztvevő között lezajló folyamatos gazdasági interakciókat és tranzakciókat jól lehet mérni. Vicsek Tamás akadémikus a 2010-ben rendezett táborban hálózatkutatást végzett, amelyet a Nature-ben publikált.

 

Kik jelentkezhetnek a LisKaLandra?

18 éves kor betöltése után bárki. Műegyetemistának sem kötelező lenni. Volt negyvenes résztvevőnk is, tehát az érdeklődők köre nagyon széles. Idén történt egyébként először, hogy a szakkollégisták kevesebben jelentkeztek, mint külsősök, aminek nagyon örülünk. Van külön diák – hallgatói – és felnőtt jegyünk, a diákoknál van csoportos kedvezmény is, mert szeretnénk, ha baráti társaságok is jelentkeznének. A hét folyamán sok érdekes egyéb programot is szervezünk, amelyek a tábor mindennapjait színesítik. A táborlakók versenyeznek is, az első tíz helyezett értékes ajándékokat, pl. Ipad-et, e-book-ot is nyerhet.

Fotók: Liska Tibor Szakkollégium

A Liska Tibor Szakkollégium a BME Gazdaság- és Társadalomtudományi Karán működik.  Létrehozásakor az alapító tagok az egyetemi tömegképzésben megvalósuló elméletközpontú oktatáson túlmutató valódi tehetséggondozás megvalósítását tűzték ki célul. A fennállása óta eltelt öt évben a szakkollégium szakmai portfóliójában az önálló előadásoktól kezdve, a gyakorlati képzést előtérbe helyező tréningeken át, az egy adott témát részletesen körüljáró műhelyekig változatos programkínálat kapott helyet. Tagjaink – mind elméleti, mind gyakorlati – tudásukat már munkavállalás előtt is próbára teszik, így számos verseny- és TDK eredményt tudhatnak magukénak. Nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy tagjai elsajátítsák a munka világában szükséges és hasznos vezetői, szervezői készségeket is. A képzési rendszeren túl lehetőséget biztosít erre a szervezet alapját jelentő önszerveződés elve is. A mindennapi élet programjain túl a közösségi élet sarokpontjait jelentő Bevonótáborok mellett éves nyílt szakmai konferenciánkat és nyári, gazdaságszimulációs táborukat is tagjaik valósítják meg. Tagjaik saját tudásuk fejlesztése mellett mindig is szem előtt tartották, hogy a kar hallgatóit is segítsék szakmai tudásuk bővítésében. Bármely hallgató részt vehet nyílt előadásaikon, kurzusaikon, műhelyeiken. A Liska Tibor Szakkollégium 2012-ben a Szakkollégiumok Egyeztető Fóruma által megvalósított minősítési eljárás keretében minősített szakkollégiumi címet kapott.