Elkötelezettek vagyunk az emberek számára hasznos mérnöki megoldások mellett

Kisgyermekek biztonságosabb kerékpáros közlekedését segíti elő a MiniBrake nevet viselő innováció, amely a BME hallgatóinak alkotása is.

A távvezérelt fékrendszer lényege, hogy a kerékpár ülése alatt helyet kapó fék segítségével a szülők is kontroll alatt tarthatják a veszélyes közlekedési helyzeteket – foglalta össze a bme.hu kérdésére Gombos Gergely, a BME Gépészmérnöki Karának hallgatója. A fiatal szakember a gravitáció segítségével működő fék prototípusának műszaki fejlesztésében vállalt szerepet. (Érdekesség, hogy kedvenc témája mégsem ez, hanem a megújuló energiaforrások. Egy új magyar szélturbina-típus, az NRGENS szélturbinák fejlesztésében részt is vesz.)

A MiniBrake csapat tagjai három budapesti egyetemet is képviselnek: Gombos Gergely végzős MSc mechatronikai mérnök szakos műegyetemi hallgató, Szesztay Péter, Szirtes Marcell és Bognár Dániel a Budapesti Corvinus Egyetemen végeztek, a formaterveket pedig Kőrös Benedeknek, a MOME hallgatójának köszönhetik. A csapat több mint tíz éves szakmai tapasztalattal rendelkező villamosmérnök tagja, Pál Gergely a Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karon végzett (ma az Óbudai Egyetem kara).

 

A fékrendszer fejlesztése során a csapat az egyszerűséget és a biztonságot tartotta szem előtt, mint legfőbb szempontokat. Minden MiniBrake féket egyedi kóddal látnak majd el, így nem történhet meg, hogy a távirányító egy másik féket is bekapcsol, ha az a hatókörébe kerül – magyarázta Gombos Gergely. Fontos biztonsági tényező az is, hogy amint a kerékpár a távirányító hatósugarán kívülre kerül, a fék automatikusan működésbe lép és megállítja a kétkerekűt – tette hozzá a fiatal szakember. „A gyerekeknek is nagyon tetszett, volt olyan közülük, aki haza is akarta vinni” – ecsetelte a tesztelés során szerzett élményeit.

Az innovációt kiötlő és az IdeaManufactory vállalkozáskeltető program keretein belül azt megvalósító csapat már két nemzetközi versenyt, a Blindinvestment-et és Kairos Society Student Venture Competition-t is megnyerte találmányával. A IV. Blindinvestment-en történő bemutatkozás videója itt tekinthető meg. A verseny célja, hogy a fiatal ötletgazdák több befektető bevonásával induló tőkéhez jussanak elképzelésük megvalósításához. A Kairos Society Student Venture Competition fődíjaként New Yorkban, a Wall Street-i tőzsde épületében mutathatták be ötletüket és képviselhették hazánkat a világ 150 elismert vezetője, 350 top vállalkozó és a világsajtó vezető képviselői előtt.

A MiniBrake csapat az Új Nemzedék Jövőjéért Program keretein belül nemrég a Fiatalok a Fiatalokért Díjat is elnyerte az innováció kategóriában, valamint a Startup Underground Budapest közönségdíjasa lett.

 

A kisgyermekes családok számára hasznos találmány várhatóan 2014 tavaszán lesz megvásárolható az üzletekben. Jelenleg a fék és a távirányító közötti kétirányú kommunikáció megvalósításán dolgoznak, ezt követően teszik sorozatgyártásra alkalmassá a terméket.

Az innováció megvalósításában támogatóik voltak a VARINEX Informatikai Zrt. és az XXL Mechanika Mérnöki Iroda Kft.

A MiniBrake-ről szóló videó itt tekinthető meg.

Fotó: MiniBrake Csapat