Egy rejtélyes és küzdelmes betegség margójára

Google Európai Ösztöndíjat nyert Kormányos Balázs, a BME doktorandusza a fogyatékossággal élők számára kiírt pályázaton.

Kevesen tudják, hogy a Műegyetem hallgatói között körülbelül százötvenen élnek valamilyen fogyatékossággal. Közülük minden második diák diszlexiás, azaz olvasási és szövegértési nehézségekkel küszködik. Tízből négyen mozgás- vagy hallássérültek. 10%-uk látássérült vagy tartós betegséggel élő hallgató.

A Google néhány évvel ezelőtt indította el ösztöndíjprogramját, amely olyan, uniós országokban élő és számítástechnikai felsőoktatási képzésben részt vevő hallgatókat céloz meg, akik valamilyen fogyatékossággal élnek. A kiírás szerint „az ösztöndíj célja, hogy leküzdje azokat az akadályokat, amelyek megnehezítik a fogyatékossággal élő hallgatóknak, hogy bekapcsolódjanak az informatikába, bátorítsa őket tanulmányaik folytatására, valamint lehetővé tegye számukra, hogy aktív és vezető szereplők lehessenek az új technológiák kialakításában.”

A Google Európai Ösztöndíj nyertesei hétezer eurós támogatást nyerhettek el a tanévre, és részt vehettek a Zürichben megtartott kapcsolatépítő tréningen. Idén a tíz Google Ösztöndíjas nyertes között két magyar is volt, köztük Kormányos Balázs, a BME Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék doktorandusza.

Balázs helyzete mindazonáltal egészen egyedinek mondható. Betegségéről mindössze annyit tudnak az orvosok, hogy nem veleszületett fogyatékosság, és szervi vagy látható okát máig nem találták meg a hozzáértők. „Két éve azt vettem észre, hogy nem tudom rendesen használni a kezem” – idézi a kezdetet a bme.hu-nak adott interjúban Kormányos Balázs. „Fél éven keresztül számos kivizsgáláson voltam, miközben a kezem állapota folyamatosan romlott, de az orvosok nem jöttek rá, hogy mi a baj velem. Ezzel együtt a fejem is elkezdett romlani. Rendkívül érzékeny lettem a zajokra, szinte észrevétlenül fáradok ki ettől, és a stressztűrő képességem is nagymértékben csökkent. Feszült helyzetben leblokkolok, beszűkül a tudatom. Valószínűleg összefügg a kétféle probléma, bár nem tudják, hogy mi a magyarázat. Mondtak sokféle betegséget, de egyik sem egyértelmű”– mesél őszintén az egészségügyi problémájáról.

A doktorandusz a korábbinál kisebb intenzitással és korlátozottabb kommunikációval tud dolgozni PhD projektjén a betegsége miatt, de a kutatást eszébe sem jut feladni. Két fő területe közül az egyikkel már korábban is foglalkozott: ez a tüdő röntgenfelvételeinek elemzése. A tüdő körvonalának meghatározásával, valamint ugyanazon páciensről különböző időpontokban készített röntgenképek egymásra illesztésével összefüggő kutatásokat végzett. Jelenleg a tüdő röntgenképi körvonalainak ismeretében a folyadékszint meghatározásának kérdésével és a légmell felismerésével foglalkozik.

A másik PhD kutatás keretében pedig az intelligens házak fejlesztését támogató, lakótérben történő ember- és szenzorszimulációval foglalkozik. Sok olyan kutatás létezik, amelynek célja, hogy lakásokban, idősotthonokban többféle szenzor (mozgásérzékelők, nyomásérzékelők, ajtónyitás érzékelők) segítségével olyan rendszert alakítsanak ki, amely észlel bizonyos eseményeket – magyarázza Kormányos Balázs. Ilyenek a szobában tartózkodás, elesés, rendszeres étkezés, ivás, a rendszer pedig ezekhez tartozó beavatkozásokat hajt végre, pl. lámpa felkapcsolása, riasztás, figyelmeztetés. A fejlesztéshez a valós adatok gyűjtése igen nehéz feladat, így a szimuláció lehet egy megoldás – mondja a fiatal kutató. A kutatásom keretében készülő program az ember életritmusának megfelelően nagy részletességgel szimulálja annak tevékenységeit, valamint a megfigyelő szenzorokat. Ez a szimulátor mindenki számára elérhető – hívja fel rá a figyelmet Balázs.

Fotó: mit.bme.hu

 

A kutató úgy véli, hogy betegségével PhD hallgatóként valószínűleg egyszerűbb megküzdenie, mintha még a BSc képzésben lenne. „Ebben a félévben csak kutatás és publikáció tárgyakat vettem fel, jövő félévben fogok vizsgaköteles tárgyakat felvenni. Tanáraimmal ezt teljesen rugalmasan tudjuk kezelni, támogatnak abban, hogy stresszmentesek legyenek nekem a vizsgák” – összegezte a perspektívát a PhD hallgató.

Kormányos Balázs a Google Ösztöndíjról először egy évfolyamtársa révén hallott. Három másfél oldalas esszét kellett benyújtania angolul. A legjobbakat meghívták a zürichi Google-központba, ahol személyesen találkozhattak a többi nyertes pályázóval. „Találkozhattam volna sok, az enyémhez hasonló problémával küzdő diákkal, de sajnos éppen a rossz stressztűrő képességem miatt nem mertem megkockáztatni az utazást – vallotta be a fiatal kutató. „Nemcsak az utazás jelentett akadályt, hanem az is, hogy ott a sok beszélgetés és döntési helyzet miatt észrevétlenül is túlfeszítettem volna magamat, és vélhetően visszaestem volna. Ha minden jól megy, jövőre már mehetek.”

Mint a fenti kijelentéséből is kikövetkeztethető, a doktorandusz bízik abban, hogy állapota idővel javulni fog. Az elnyert tanulmányi ösztöndíjról azt mondja, hogy az nagymértékben megkönnyíti az életét, és hosszú távra anyagi stabilitást biztosít. „Mindenkinek csak javasolni tudom, BSc-től PhD-ig, hogy jelentkezzen a Google Ösztöndíjra, sokszorosan megéri a fáradságot” – tanácsolta sorstársainak a friss ösztöndíjas Kormányos Balázs.

A BME Támpont Iroda esélyegyenlőségi oldala.