Frissen végzett építőmérnökök naprakész, versenyképes tudással és tapasztalattal

Együttműködési megállapodást írt alá a BME Építőmérnöki Kar, az Építőanyagok és Mérnökgeológia Tanszék a Magyar Cementipari Szövetséggel.

A megállapodás elsősorban a kutatás-fejlesztés, valamint a felsőfokú szakember- és szakmérnök-képzés támogatására, közös kezdeményezésként jött létre – mondta a bme.hu-nak Balázs L. György tanszékvezető. Az aláírók célja az építőipar fejlődésének elősegítése azzal, hogy a megfelelő szakmai utánpótlást jelentő diákok már az egyetemi tanulmányaik alatt valóban használható tudást szerezzenek. Lendületük és tettrekészségük különösen hasznossá teheti a velük való együttműködést – egészítette ki a professzor.

Az együttműködési megállapodás ünnepélyes aláírása. Dr. Balázs L. György tanszékvezető és Szarkándi János, a Magyar Cementipari Szövetség elnöke

 

Az elmúlt évtizedekben az építőipari fejlődés nagymértékben felgyorsult mind a nyersanyagok kitermelése és az alapanyagok gyártása, mind a félkész- és késztermékek előállítása, valamint a mérnöki létesítmények, szerkezetek tervezése és kivitelezése területein – szögezik le az együttműködő felek a megállapodásban. Ezzel egyidejűleg naprakész tudást igényelnek az oktatás és az ipar különböző területein tevékenykedő vállalatok innovációs törekvései és fejlesztései, továbbá a mindenkor elérhető legjobb technika bevezetése és alkalmazása – teszi hozzá Balázs L. György.

Dunai László dékán a bme.hu-nak adott július eleji interjújában úgy fogalmazott az itt végzett hallgatók elhelyezkedési esélyeiről, hogy az utóbbi egy évben – 2 év szünet után – újra kérnek tőle hallgatói ajánlásokat az építőipari versenyszférában dolgozó egykori évfolyamtársai és iparbéli ismerősei a náluk megüresedett munkahelyekre. Természetesen szakmailag rátermett, jól tanuló, nyelvet tudó hallgató iránt érdeklődnek elsősorban. Lovas Antal korábbi dékán pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a kar hallgatóinak több mint a fele már az egyetemi évek alatt munkát vállal, nem várják meg a diplomaosztót.

Az egyetemen megszerzett tudás megosztása és az ismeretek gyarapítása a gyártástechnológiákon túl különösen az új fejlesztésű építőanyagok (mint például speciális betonok, nagy szilárdságú acélok, nagy szilárdságú műanyagok, ragasztott üvegek), azok felhasználása, beépítésük technológiája, valamint a környezetvédelmi és jogi környezet, a szabványos vizsgálatok és a kutatás-fejlesztés területén biztosítanak kölcsönös előnyöket a BME és az iparág számára – magyarázza a tanszékvezető.

Dr. Dunai László dékán, Dr. Balázs L. György tanszékvezető és Szarkándi János, a Magyar Cementipari Szövetség elnöke

 

A július 17-én ünnepélyes keretek között aláírt együttműködési megállapodás alapján az Építőanyagok és Mérnökgeológia Tanszék és a belső átalakulással megújuló Magyar Cementipari Szövetség a jövőben közösen vesz részt kutatás-fejlesztési feladatokban és pályázatokban. E területek közé tartoznak például a speciális cementek kifejlesztése, cementek optimális alkalmazása, új típusú adalékanyagok és adalékszerek betonhoz. Tervezik az ipari szakemberek bekapcsolódását is a különféle oktatási formákba. Az együttműködés további részleteit később dolgozzák ki – tette hozzá Balázs L. György.