„A munka sok, az eredményekért először csak izzadságnak, a végén vérnek is folynia kell.”

Az augusztusi 20-i nemzeti ünnep alkalmából tüntették ki Kalaus Györgyöt, a BME professor emeritusát, akinek 101 szabadalom fűződik a munkásságához.

„Úgy éreztem, hogy egy nagyon jó csapatnak a csapatkapitányaként vettem át a kitüntetést. Az ünnepség után visszajöttem a laborba, és minden hallgatónak, munkatársnak, kollégának megköszöntem a munkáját, hiszen mi együtt csináltuk, amit csináltunk” – beszél érzéseiről, a Szerves Kémia és Technológia Tanszék oktatója, aki a Magyar Érdemrend Tisztikeresztje polgári tagozat kitüntetésben részesült „több évtizedes, az alkaloidkémia területén elért, nemzetközileg is számon tartott tudományos eredményeiért, kiemelkedő oktatói, publikációs és szakmai, közéleti tevékenysége elismeréseként.”

Kalaus György kutatói munkássága példaértékű, 101 szabadalom kötődik a nevéhez. Véleménye szerint az egyetemi oktatónak mind az oktatás, mind a kutatás területén eredményeket kell felmutatnia. „Mi nemcsak tudományos, hanem ipari szempontból is jelentős eredményeket értünk el. Több olyan molekulánk van, amiből gyógyszer lett, ezek közül a Cavinton a legismertebb” – összegzi eredményeit a kutató.

Fotó: Burger Zsolt

 

Oktatóként Kalaus György különleges jubileumot ünnepel idén szeptemberben. Ötven évvel ezelőtt, még gyakornokként lett a nappali tagozatos hallgatók tantermi és laboratóriumi gyakorlatainak vezetője. Tanári munkáját azóta is hallgatóinak kimagasló eredményei fémjelzik. Az OTDK konferenciákon több mint 10 diákja ért el első helyezést, közülük hárman egyben Pro Scientia aranyérmesek is. Kalaus György kétszer is megkapta a Mestertanár kitüntetést.

Jelenlegi kutatómunkájával kapcsolatban azt mondja, hogy munkatársaival különböző alkaloidok első, vagy racionális szintézisét valósítják meg, kiemelt céljuk a természetben előforduló molekulák enantioszelektív szintézissel történő felépítése. „Két évvel ezelőtt egy bonyolult alkaloid szintézisénél egy érdekes és ritkán alkalmazott reakciót valósítottunk meg sikerrel. Jelenleg ezt a reakciót kívánjuk szélesebb körben hasznosítani oly módon, hogy megvizsgáljuk: a természetben milyen alkaloidok ismertek, amelyek ezzel a reakcióval fel-, illetve kiépíthetők, és megkíséreljük azok szintézisét megvalósítani. A széleskörű merítés hasznosságát a különböző alkaloidok figyelemre méltó biológiai értéke is motiválja” – magyarázza kutatásai lényegét a professzor.

„A munka sok, az eredményekért először csak izzadságnak, a végén vérnek is folynia kell” – érzékelteti a nehézségeket Kalaus György, aki a legjobban annak örül, hogy a csapat tagjai között jó a kapcsolat. A laborban összesen kilenc BSc-s, MSc-s hallgató és doktorandusz dolgozik együtt. „Az idősebbek segítenek a fiatalabbaknak, a hasznos munkához ez elengedhetetlen” – vallja a professzor, aki nem edzőnek tekinti magát, hanem a legidősebb csapattagnak. Kalaus György mosolyogva említi, hogy úgy gondolja, szüksége van rá a csapatnak, ugyanis vitáik többségében a „sok tavaszt megélt” oktatónak van igaza, amit fiatal munkatársai elfogadnak, „nem azért, mert én mondtam, hanem, mert belátják, hogy ez a kevésbé rögös és járható út.”

M.A.