Az őszi szemeszter rengeteg új kihívást tartogat a Műegyetemen

Mit és kiket hozott a nyár? Elkészült a könyvtár modern fűtési rendszere. Félévkezdési tanácsok. Hamarosan indul a BME Egyetemi Napok. Válogatás a Műhely első őszi számából.

Idén 13 173-an jelentkeztek a BME-re, szeptemberben összesen 5152 elsőéves hallgató kezdi meg a tanulmányait az intézmény valamelyik karán. A lap összeállítást készített az idei legnépszerűbb karokról, és szakokról. A mesterképzésre felvettek száma 1333, azaz ezüstérmes a Műegyetem: az ország összes egyeteme közül az ELTE után itt kezdenek a legtöbben mesterszakos tanulmányokat. A jelentkezők körében a Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar, a Villamosmérnöki és Informatikai Kar és a Gépészmérnöki Kar bizonyult a legnépszerűbbnek. Kiderül az is, hogy országosan ugyan a nők körében volt nagyobb a továbbtanulási kedv (az összes felvett 55 százaléka nő), a BME-s gólyákat tekintve ez az arány csak 30 százalék. Három karon vannak többségben a lányok: az Építészmérnöki Karon, a Gazdaság- és Társadalomtudományi Karon, valamint a Vegyészmérnöki- és Biomérnöki Karon. A BME alapképzéseire felvett hallgatók átlagosan 19 évesek (a legidősebb BSc-s diák 49 éves és a GTK-n kezdi meg a tanulmányait), míg a mesterképzésen 22-25 év az átlagos életkor (a legidősebb MSc-s hallgató 60 éves).

Látogatói rekordot dönthet idén a BME Egyetemi Napok – reméli Orbán Balázs főszervező. A hetedik műegyetemi fesztivál, amely a Sziget után Budapest talán második legnagyobb ilyen jellegű rendezvénye, idén tágasabb helyszínnel, jobb infrastruktúrával, rövidebb sorokkal és egyetemista-barát árakkal várja a látogatókat. A szervezők külön figyelmet fordítanak a vizuális élményekre is. Természetesen nem az esztelen növekedés a cél, de a bővített helyszín és az újabb zenés szórakozóhelyek mind-mind azt segítik elő, hogy az Infoparkban igazi egyetemi buli legyen – hangsúlyozza Orbán Balázs. „Aki jól szeretné érezni magát, annak a BME Egyetemi Napokon a helye!” – teszi hozzá. A rendezvény programja itt olvasható: http://egyeteminapok.bme.hu/

Befejeződött a könyvtár fűtési rendszerének átalakítása. A projektet annak felelőse, Dékány Donát, Liszkay Béla, a BME OMIKK főigazgatója és Danila Attila, a könyvtár gondnoka mutatta meg a Műhelynek. Elmondták, hogy a felújítás során padlófűtést alakítottak ki a könyvtár folyosóin és előterében. A fűtéshez földhőt hasznosítanak két hőszivattyú segítségével, amelyekhez 16 talajszonda csatlakozik egy hőcserélőn keresztül a hátsó kert alatt. A szükséges beállítás után a fűtés lényegében beavatkozás nélkül üzemelhet majd. A rendszer most sokkal hatékonyabb és a fűtési szezonon kívül is használható lesz. „Mivel csak a hő és a keringető szivattyúk működtetése igényel kívülről energiát, az épület fűtése sokkal kevesebbe kerül így” – magyarázza a könyvtár vezetője. A felújítás még a Martos és a Vásárhelyi Kollégium tetején létesített napkollektor-rendszerrel párhuzamosan indult meg. „A két projektben az is közös, hogy a megvalósult rendszerek oktatási célra, hallgatói mérésekhez is használhatók a jövőben” – fűzi hozzá a projektfelelős.

A Műhely stábja betekinthetett a versenyistállók egy napjába az augusztus végén megtartott Formula Student negyedik hazai futamán. A Győr-Gönyű-i pályán 39 csapat autója versenyzett mintegy 17 országot képviselve, köztük a BME Formula Racing Team, amely a „műszaki tervezés” versenyszám győztese lett. A műegyetemi csapat Michaela nevű autójával összesítésben a 9. helyen, az elektromos csapatok között pedig a 2. helyen végzett és versenyzőink elnyerték a leghatékonyabb járműnek járó díjat is. Katona Gellért, az FRT menedzsere a Műhelynek elmondta, a tervezéshez szükséges műszaki tudás mellett fontos szerepet kapnak a menedzsment ismeretek is, amelyeket a költségtervezésnél, a szponzorszerzésnél és a marketingnél hasznosítanak. Idén is várják új tagok jelentkezését nemtől, kartól és kortól függetlenül. A toborzást a regisztrációs hét után tartják. Bővebb információ: frt.bme.hu

B.K.