A „Vietnam Felvirágoztatása” program Magyarországon

A Műegyetem részt vesz a vietnami kormány nagyszabású „szellemi beruházásában”. Péceli Gábor, a BME és Nguyen Duc Tri, a VHIU rektora szándéknyilatkozatot írt alá az együttműködésről.

Az atomerőművek működtetéséhez szükséges nukleáris technikát, és mostantól már a műszaki és a gazdasági tudás átadását is elsősorban a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemtől várja Vietnam és a Hanoiban található Viet-Hung Ipari Egyetem. Ezzel újabb vietnami felsőoktatási intézmény számít a BME tapasztalataira, az után, hogy a Műegyetem évek óta a vietnami partnerintézmények nagy megelégedésére végzi tanáraik továbbképzését és felkészítését az atomenergia biztonságos alkalmazására. A mai együttműködési szándéknyilatkozatot Péceli Gábor, a BME rektora és Nguyen Duc Tri, a VHIU rektora írta alá.

Az ünnepélyes aláíráshoz kapcsolódó rendezvényen Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes és Truong Tan Sang vietnami államfő hangsúlyozta: a két ország gazdasági kapcsolatainak erősítéséhez, az üzletkötéshez szükséges bizalom megteremtéséhez nagyban hozzájárul az az érzelmi közösség és kötődés, amely a két nép között fennáll. Az oktatási együttműködések pedig nélkülözhetetlenek az országok gazdasági fejlődésében.

Az öt évre szóló egyezmény oktatói és kutatói együttműködések egész sorát vetíti elő a két egyetem tanárai, diákjai, fakultásai és kutatóhelyei között. Kiemelt eleme a Viet-Hung Ipari Egyetem oktatói-kutatói gárdájának továbbképzése, ami illeszkedik ahhoz a nagyszabású programhoz, amelyet a vietnami kormány indított a vietnami műszaki értelmiség felemelésére „Upgrading Vietnam”, azaz „Felvirágoztatni Vietnámot” elnevezéssel.

A BME negyven éves tradícióval és tapasztalatokkal, valamint nemzetközi érdeklődésre is számot tartó laboratóriumi háttérrel rendelkezik a nukleáris technikában. A már zajló képzésekre több vietnami egyetem is küld résztvevőket oktatói közül. A program sikerét jelzi, hogy Vietnam mellett már Szaúd-Arábia és Indonézia is érdeklődött a magyar képzési lehetőségek iránt. A nukleáris oktatás fejlesztése az elmúlt évek egyik sikertörténete mind Magyarországon, mind a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen.

T.J.

Fotó: Philip János