Szeretnek és tudnak is focizni a BME oktatói

Hagyományteremtő szándékkal rendezték meg a Karok Közötti Oktatói Labdarugó Kupát az idei műegyetemi sportnapon. Az építőmérnökök győztek, övék a kupa.

„Nagyon fontos, hogy az oktatók oldott körülmények között is találkozzanak” – fejtette ki a bme.hu kérdésére a Testnevelési és Sportközpont igazgatója. Vincze Pál büszkén tette hozzá, hogy az oktatói foci sokéves hagyományra tekint vissza a BME-n. „A Karok Közötti Oktatói Labdarúgó Kupa elsődleges célja a közösségépítés, valamint a példamutatás a hallgatóknak” – tette hozzá Takács Attila, a Geotechnika Tanszék adjunktusa, a kupa szervezője. A BME Sportközpontban számos oktatói csapat sportol heti rendszerességgel, így a kupa lehetőséget teremtett a csapatok találkozására. Takács Attilától megtudtuk, hogy az Építőmérnöki Karon még régebbi hagyomány a Vásárhelyi Napok keretében rendezett tanszékek közötti focikupa, amelyen lelkesen részt vesznek az oktatók. Innen jött az ötlet, hogy karok közötti versengéssé is fejlesszük – magyarázta a Geotechnika Tanszék oktatója. „Erre nagyszerű lehetőség volt az egyetemi sportnap, ahol mindenki megtalálhatta a neki tetsző sportágat.”

A karok közötti kispályás labdarúgó-tornán öt karról mintegy negyvenen léptek pályára. A kupát magabiztos játékkal, gólt sem kapva az Építőmérnöki Kar csapata szerezte meg. Az összesen hat tanszék oktatóiból összeállt csapat tagja volt Dunai László, a kar dékánja is, aki a bme.hu kérdésére szintén megerősítette, hogy sok műegyetemi oktató szeret focizni. A győztes csapat tagja úgy vélte, más kari kollégákkal azonban eddig esetleg csak az öltözőben találkoztak, emiatt is örül kollégája kezdeményezésének. „Új beosztásomban például (Dunai László 2013. július 1-jétől az ÉMK dékánja – a szerk.) sűrűn találkozunk Andor György rektorhelyettes úrral, de csak most tudtam meg, milyen jól focizik” – hozott is mindjárt egy példát. A győzelmükről úgy nyilatkozott, hogy bár a tanszéki csapatokból könnyű volt az ÉMK válogatottat összeállítani, az első mérkőzés elején még csak „kerestük egymást a pályán, akkor csak szerencsével menekültünk meg góloktól.” Dunai László szerint végül a gyors összeszokás és a szép összjáték eredményezte sikerüket.

Andor György rektorhelyettes a GTK csapatát erősítette. A bme.hu kérdésére elmondta, hogy több éve próbálkoznak a karok és a tanszékek közelebb hozásával, a szinergiák kiaknázásával. Bár ezt elsősorban oktatási-kutatási együttműködésként képzeli, úgy vélekedett, hogy a sport és az egyéb rendezvények szervezése hozzájárulhat ahhoz, hogy megismerjék egymást a kollégák. Csapattársaival a GTK-TTK közös csapataként jelentkeztek, végül csak két GTK-s tanszék és a  Testnevelési Központ munkatársai játszottak. „Nem voltunk eléggé felkészülve, sosem játszottunk így együtt, de jövőre jobban fog menni” – jelezte Andor György, aki szintén várja a folytatást.

A kupa végeredménye:

1. hely: Építőmérnöki Kar
2. hely: Villamosmérnöki és Informatikai Kar
3. hely: Gépészmérnöki Kar
4. hely: Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar

A focikupán részt vett csapatok a helyezés sorendjében:

Varró Dániel, a VIK csapatkapitánya, egyben a MAFC-Docler Akadémia NB I-es futsal csapatának kapusa 2003-ban még doktoranduszként a Paderborni Egyetemen vett részt egy tanszékek közötti kispályás focitornán. „Óriási presztízsmeccsek voltak, különösen a szakmailag közeli tanszékek között” – idézte fel a Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék egyetemi docense. „Biztos voltam benne, hogy a BME-n is nagy sikere lesz a karok közötti tornának” – tette hozzá abban reménykedve, hogy jövőre minden kar indít csapatot, és akár egész napos focitorna szerveződhet. Varró Dániel szerint egy profi futsalosnak nyilvánvalóan nagyobb lövőereje van, és pontosabb passzokat képes adni, de „a hozzáállást tekintve a profizmus mást jelent, és ebben egy egyetemi oktatói csapat is lehet profi.” Az 1. helyről éppen lecsúszott VIK-es csapat kapitányaként annak tudatában értékelte teljesítményüket, hogy egy hétfő reggel ebben az összeállításban először játszó csapat maradt alul az Építőmérnöki Kar összeszokottabb csapatával szemben, így „emelt fővel jöhettünk le a pályáról.” Varró Dániel még hozzátette: „Számomra ugyanolyan megtisztelő volt délelőtt a VIK-et képviselni a karok közötti oktatói tornán, mint este Kuvait válogatottja ellen játszani az edzőmeccsen a BME futsalcsapatával.

Mit hozhat a jövő? Takács Attila abban reménykedik, hogy a BME Sportnap a jövőben a hallgatók és az oktatók közös részvételével zajlik. Jó volna, ha a következő rendezvényen már valamennyi kar oktatói csapata képviseltetné magát. Eljöhet az idő, amikor pedig a focin kívül, más sportágakban is lesz versengés.

B.K.
Fotó: Philip János