Testközelben az innovatív ötletek gyakorlati megvalósítása

Magyar mérnökhallgatók segítségével fejlődnek tovább a Canon intelligens irodai berendezéseinek komplex szolgáltatásai.

„A BME hazánk vezető műszaki felsőoktatási intézményeként kiemelt figyelmet fordít arra, hogy hallgatói elsajátítsák azokat a készségeket, képességeket, amelyek segítségével a hallgatói ötletekből termék, eredményes üzleti vállalkozás lehet.” – mondta Vajta László, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karának dékánja. A Canon Hungária Kft. és a DEMOLA™ Budapest sajtótájékoztatóján az is elhangzott a BME Innovációs Laborjában, hogy az ipari partnerekkel való kapcsolat olyan lehetséges terepe és eszköze a Demola program, amely a hallgatók számára is testközelbe hozza az innovációt a gyakorlatban. „Megtanulnak csapatban dolgozni, adott határidőre teljesíteni, s nem utolsó sorban angol nyelven kommunikálni” – tette még hozzá Vajta László.

A Canon Hungária Kft. és a DEMOLA™ Budapest lehetőséget teremt a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a Budapesti Gazdasági Főiskola hallgatóinak. A közös projektnek köszönhetően a magyar diákok egyedi, innovatív üzleti megoldások és alkalmazások fejlesztésében vesznek részt a Canon intelligens irodai berendezései számára. A mérnökhallgatók legsikeresebb fejlesztései a japán cég világméretű hálózata által (a vállalat 120 országban jelen van és csak az európai, közép-keleti és afrikai régióban 11 ezer embert foglalkoztat – a szerk.) akár a nemzetközi iparági vérkeringésbe is bekerülhetnek, és hozzájárulhatnak a magyar export bővüléséhez.

„A Canon, mint piacvezető képalkotás szállító, fontosnak tartja, hogy olyan fejlesztési projekteket hozzon létre Magyarországon, amelyben lehetőséget biztosít magyar fiatalok szakmai tudásának felfedezésére és kiaknázására” – mondta a sajtótájékoztatón Kroó Győző, a Canon Hungária Kft. ügyvezetője. „Felelős vállalatként mindenhol figyelünk a műszaki felsőoktatásra” – erősítette meg Zétényi Árpád, a Canon üzletfejlesztési vezetője is, hozzátéve, hogy a merész, előremutató innovatív ötletek számtalan alkalommal a fiatal mérnökök agyából pattannak ki, egyetemi versenyeken, szakmai gyakorlatokon vagy a műhelymunkában.

Az internet és a hálózatok fejlődése révén a Canon irodai gépeiben már sokkal több van, mint a négy alapfunkció (fénymásolás, szkennelés, nyomtatás, faxolás), az okostelefonok, a táblagépek és a televíziók után az irodai berendezések is okosodtak – tette hozzá Fejérváry-Gaál Balázs, a Canon Hungária termékfelelőse. „A legújabb fejlesztések a távoli nyomtatást, a dokumentumkezelést, a hozzáférés-kezelést, a költségmenedzsmentet és a dokumentum-átvitelt segítik majd.”

A Canon Hungária Kft. négy fejlesztési, úgynevezett DEMOLA™-projektet indított el a hallgatók részvételével. A projektek célja a felhasználók számára testre szabható üzleti megoldások, alkalmazások kifejlesztése. Az őszi szemeszterben újabb és más szakterületről érkező projektek elindítását is tervezik, több vállalkozás részvételével, így érdeklődő cégek jelentkezését és az izgalmas projektkoncepciókat vár a DEMOLA™ innovációs platform.

A DEMOLA™ egy nyílt innovációs platform hallgatók, vállalkozások és felsőoktatási intézmények számára. A finnországi Tamperéből 2008-ban indult programban olyan hallgatói csapatok dolgoznak, amelyek tagjai a tudomány több különböző területéről érkeznek. A multidiszciplináris hallgatói csapatok, mint „mini-vállalkozások”, a piacról érkező, „éles” projekt koncepciókon, fejlesztési feladatokon, az adott partner céggel közösen dolgozzák ki a megoldásokat. Ha a projekt végén demonstrált eredményt hasznosítják, az bevételt jelent a résztvevőknek, ha nem, akkor a projektben végzett feladatukért járó kreditponttal „vigasztalódhatnak” a hallgatók. A csapatok összeállításánál alapvető szempont, hogy az adott projektfeladatok illeszkedjenek a megoldásban résztvevő hallgatók tanulmányaihoz.

A Műegyetemi Technológia és Tudástranszfer Iroda által koordinált Demola-Budapest a harmadik központ Tampere és Vilnius után. Az időközben további egy finn és két svédországi helyszínnel hatra bővülő nemzetközi DEMOLA™ hálózatban az elmúlt időszakban 1500 hallgató közreműködésével több, mint 250 projekt fejeződött be. Az év végéig további 4-6 központ indulása várható – a gyorsan bővülő hálózat nyitott minden hallgató, vállalkozás és felsőoktatási intézmény számára, ahol így nemzetközi szinten is be lehet kapcsolódni a partneri együttműködésben megvalósuló komplex, multidiszciplináris projektekbe.

Forrás: A Canon és a DEMOLA™ közös sajtóközleménye

Fotó: Pintér Erik