Mérlegen a Kutatók Éjszakája: itt a látogatóknak kiosztott kérdőív összesítése

Pályaválasztási eligazításként is beválik a minden évben több és több látogatót vonzó programsorozat, amelyet a BME Fizikai Intézete indított útjára 2005-ben.

Mintegy 5 ezer érdeklődő több mint 60 előadást vagy bemutatót nézett meg 17 épületben, összesen 36 helyszínen. Íme, az idei Kutatók Éjszakája mérlege a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen. Az utólagos kiértékelést a helyszínen kitöltött kérdőívek alapján Friedmann Natália, a BME Kutatók Éjszakáját 2009 óta szervező BME Országos Műszaki Információs Központ és Könyvtár osztályvezetője (BME OMIKK) végezte.

Az Európai Bizottság támogatásával megvalósuló programsorozat fő szervezője 2009 óta a BME OMIKK.  Az egész évben zajló előkészítő és szervező munka eredményeként nyílhatnak meg az egyetem kapui minden év szeptember utolsó péntekén a tudomány iránt érdeklődő nagyközönség számára. A könyvtár a Tempus Közalapítvánnyal és további 16 konzorciumi partnerrel, nagyrészt felsőoktatási intézménnyel, évről évre közösen pályáz a rendezvény költségeinek támogatására, tartja a kapcsolatot az egyetemi partnerekkel, fogadja az BME tanszékeinek jelentkezését a résztvevők sorába, kezeli az egyetemi programok hivatalos honlapon való megjelenését. A felhasználható támogatás összegétől függően a könyvtár munkatársai készítik az eseményhez kapcsolódó kiadványokat (programfüzetet, szórólapokat, plakátokat).

2013-ban a BME OMIKK 38 munkatársa segítette az egyetem területén zajló programok zavartalan lebonyolítását, további tízen vettek rész az előkészítő szakaszban. Idén a könyvtár is saját programokkal várta a látogatókat. Az előadásokon, könyvtári és levéltári sétákon és a könyvkötészet bemutatóján 600 látogató vett részt.

Egyetemünkön 2007-től látogatható több tanszék programja is a Kutatók Éjszakáján, az idei programra a 25 év alattiak érdeklődtek legtöbben. Nagyrészük még tanul, tanáraik szervezetten és csoportosan hozták diákjaikat a műszaki és gazdasági tudományok fellegvárába. Már az általános iskolásokat is érdekli a tudomány nyílt napja a BME-n, derül ki a kitöltve visszaküldött kérdőívekből. Őket azonban nem a pedagógusok, hanem valaha műegyetemet végzett, öregdiák szüleik-nagyszüleik hozták.

A BME Kutatók Éjszakáján továbbra is szenzációnak számít a Kármán Tódor Szélcsatorna, a Nukleáris Oktatóreaktor, a Repülésszimulátor vagy a Nagyfeszültségű Laboratórium. A Szélcsatornában például legalább 1200-an fordultak meg az este folyamán. Idén népszerűek voltak még a kémiai és a fizikai bemutatók és a Paradicsom csapat elektromos autói (a csapat eredményeiről legutóbb májusban számolt be a bme.hu). Minden évben új és új helyszínekkel bővül a műegyetemi érdekességek sora.

Az első Kutatók Éjszakáját Magyarországon egyetlen helyszínen, a Műegyetem Fizikai Intézetében rendezték meg 2005-ben. A Mindentudás Egyeteme csapata és a Puskás Tivadar Távközlési Technikum oktatói fogtak össze egyetemünkkel, hogy  hazánkban  is útjára indítsanak egy olyan eseménysorozatot, amely mára önálló márkanévvé nőtte ki magát, és nélkülözhetetlen az ismeretterjesztésben. Härtlein Károly, a Fizikai Intézet oktatója tette talán a legtöbb erőfeszítést annak idején, hogy elinduljon a programsorozat. Az első Kutatók Éjszakája kora délutántól éjfélig tartó előadássorozat volt, amely bemutatta egy-egy tudós életpályáját: egy TDK-zó diákkutató, egy doktorandusz, egy kutatóorvos majd egy professzor emeritus beszélt kutatásairól. Közöttük általános iskolai, középiskolai, majd egyetemi fizikaóra-bemutatókat tartottak, és az egész programot egy szkeptikus tudósok részvételével szervezett kerekasztal-beszélgetés zárta. A siker nem maradt el, az évek során egyre többen csatlakoztak, mára több száz helyszín vesz részt országszerte az eseményben.

De vajon mi hozza ide a nagyrészt fiatal látogatókat? Nos, a kérdőívek tanúsága szerint a válaszadók többsége vagy a Műegyetemen szeretne továbbtanulni, vagy aktívan érdeklik a műszaki újdonságok. Nem meglepő, ha e kettő együtt is megjelenik.

A válaszadók szinte mindegyike (94%!) elégedetten távozott, és tartalmasnak, különlegesnek tartotta a Műegyetem választékát az idei Kutatók Éjszakáján. A legutóbbi rendezvény érdekessége, hogy a látogatók nagyobbik fele először jött, miután túlnyomó részük internetes felületeken értesült a BME Kutatók Éjszakája kínálatáról. Az egyetem képviseletében bemutatkozó programok-helyszínek szervezői tehát bátran számíthatnak arra, hogy jövőre visszatér az idei év kíváncsi közönsége.

T.J.

Fotó: Philip János, Pintér Erik