Kapcsolatépítés, külföldi nyelvtanulás, kereset-kiegészítés

Magyarország legnagyobb állásbörzéjét rendezték meg a BME-n. A rangos eseményen idén 128 cég képviseltette magát.

Miért érdemes eljönni? Mert mindenki itt van, aki számít – hallottuk. De a Műegyetemi Állásbörze több ennél. A megkérdezett fiatalok örömmel vették a segítséget a magas színvonalú önéletrajz megírásához. Sokakat érdekelt, hogy milyen titkokat árul el a kézírásunk – tudtuk meg a grafológiai standnál. Több egyetemi rendezvényhez hasonlóan itt is széles mosollyal és ajándékokkal várták a véradásra jelentkezőket.

Az állásbörze internetes oldala meggyőző – tévhit, hogy ide csak azok a cégek képviseltetik magukat, amelyek mérnököket keresnek. A megkérdezettek véleménye a keresletet és a kínálatot illetően megegyezik abban, hogy nem csak azoknak érdemes körülnézniük itt, akik állásra vadásznak. A cégek szeretik „kinevelni” a saját szakembereiket, és e tevékenységhez kiváló alapot szolgáltat a BME-n elsajátított szakmai tudás. Elterjedt álláspont, hogy a Műegyetemi Állásbörze „ideális a kapcsolatépítésre”.

Többen már a jövő nyárra gondolva keresgéltek a kínálatok között. A bme.hu által megkérdezett fiatalok egy része friss diplomásként „vadászott” álláslehetőségre. Kérdésünkre elmondták, a műegyetemi diplomával könnyebbnek érzik az elhelyezkedést. Sokan a gyakornoki pozíciók iránt érdeklődtek azzal a nem titkolt reménnyel, hogy a kiválasztott cég néhány évvel később alkalmazhatja őket.

Volt, aki önéletrajzzal érkezett, mások az állásbörzén „profik” segítségével készítették el ezt a fontos dokumentumot. A céltudatosabbak már előre „kiböngészték” a számukra érdekes cégeket. „Nagy segítséget jelentett az állásbörze honlapján elhelyezett kereső” – osztották meg.

Az állásbörzét körbejárva kiderült: idén ősszel leginkább a szoftverfejlesztőket és programozókat keresik a multinacionális cégek. Tavasszal a gépészmérnökök és közlekedésmérnökök iránt volt hatalmas a kereslet, most ismét az informatikusok kerültek előtérbe. A bme.hu kérdésére válaszolva a legtöbb munkaadó elmondta, egy fizikusi vagy építészmérnöki diploma is versenyképes, ugyanis cégen belül megoldható a frissdiplomások átképzése. A kiállítók között szerepeltek olyanok is, akik érettségit igénylő munkát ajánlottak mint kereset-kiegészítést a hallgatók számára. Összességében elmondható, hogy a műszaki végzettségűek iránt továbbra is nagy a piaci kereslet, azonban a sikeres elhelyezkedés záloga a programozás, illetve a tárgyalóképes angol (a nagy autóipari cégek esetében pedig a német) nyelv ismerete.

A Műegyetemi Állásbörze társrendezvényeként ismét Külügyi Börzén ismerkedhettek meg az érdeklődők a külföldi kutatói és tanulmányi ösztöndíjakkal, pályázati, szakmai gyakorlati, nyári munkalehetőségekkel és nyelvtanfolyamokkal.

Kreutzer Richárd, a BME Diákközpont Karrier Iroda vezetője a bme.hu-nak elmondta, hogy a céljuk a diákok felkészítése az álláspiacon rájuk váró megmérettetésekre. Az állásbörzét megelőző három hétben intenzív kurzusokat tartanak, ahol többek között karrier tanácsadás, próbainterjú, interaktív előadások várják az érdeklődőket. A felkészítő ingyenes és teljesen nyilvános, bárki regisztrálhat – emelte ki az irodavezető. „A felsőoktatásban ez az egyetlen olyan rendezvény, ahol a Felkészítő Napok összekapcsolódnak az Állásbörzével” – hangsúlyozta Kreutzer Richárd.

A cégek többsége fontosnak tartja, hogy standja legyen a BME-n. „Mi értékeljük a hűséget" – mondta a Karrier Iroda vezetője, aki szerint a központi Aulába "a bekerülés mondhatni kihalásos alapon történik". Kreutzer Richárd a bme.hu kérdésére a felkészítő napokat a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően töretlenül sikeresnek minősítette. Az állásbörzén az érdeklődés az áprilisihoz hasonlóan nagy volt, pontos számadatokat azonban még korai lenne mondani – tette hozzá.

MA - KeszlerP

Fotó: Philip János, Pintér Erik

Az állásbörzén készült további fotók a BME hivatalos Facebook oldalán tekinthetők meg.