Magyarországon stratégiai jelentőségű a mezőgazdasági géptervezés és gyártás

Új oktatási laboratóriumot avattak a CLAAS Hungária Kft. támogatásával a BME Gépészmérnöki Karán.

Az új irányok, például a mechatronika mellett gyökereink, hagyományaink megőrzése is nagyon fontos a Gépészmérnöki Kar számára – utalt Czigány Tibor dékán ünnepi beszédében arra, hogy a Műegyetemen több mint 125 évre tekint vissza a mezőgazdasági géptan oktatása. A kar vezetője köszönetét és elismerését fejezte ki a CLAAS Hungária Kft-nek, amelynek vezetői olyan időszakban tettek tanúbizonyságot elhivatottságukról és jövőbe vetett hitükről, amikor minden cégtől komoly anyagi áldozatot követel az oktatás támogatása. „Nehéz a minőségi mérnökképzést művelni, ehhez feltétlenül szükséges az ipar nemcsak anyagiakban megnyilvánuló támogatása” – fogalmazott Czigány Tibor.

Andreas Szakácsi ügyvezető igazgató a Magyarország 200 legnagyobb vállalata közé tartozó CLAAS Hungária Kft. a Műegyetemmel egy évtizede végzett közös munkája fontos mérföldkövének minősítette a labor kialakítását. Egyszerre 24 hallgató szerezhet itt mélyebb ismereteket a gép- és termékfejlesztésről, ami később a CLAAS kutatás-fejlesztési tevékenységét segíti majd – fogalmazott Andreas Szakácsi. Magyarország legnagyobb mezőgazdasági gépgyártó cégének kiváló mérnökökre van szüksége – tette hozzá. Az ügyvezető igazgató szerint nagyon fontos, hogy az ipar és az egyetemek közösen haladjanak az oktatásban, az eredményeket pedig integrálják a mezőgazdasági gépgyártásba.

Horák Péter, a Gép- és Terméktervezés Tanszék vezetője szintén jelentős eredménynek minősítette az oktatás és az utánpótlás számára a labor átadását. Mint fogalmazott, ez csak az egyik pontja az idén májusban aláírt 12 pontos keret-megállapodásuknak. Ennek további eredményes és gördülékeny megvalósításáért mindent megteszünk – fűzte hozzá a tanszékvezető, köszönetet mondva a CLAAS Hungária Kft-vel közös munkát szervező és megvalósító munkatársainak.

Jóri J. István egyetemi tanár, a tanszék Mezőgép csoportjának vezetője a kezdetektől részese volt a CLAAS-szal való együttműködésnek. A bme.hu kérdésére kifejtette, a géptervező oktatás BSc és MSc szinten egyaránt olyan feladatokat ad hallgatóiknak, amelyek megoldásával elméleti ismereteiket konkrét gyakorlati megoldásokban alkalmazhatják.

Jelenleg a BSc képzés géptervező szakirányos hallgatói számára kötelező tárgy a mezőgazdasági gépek tervezése, ami után sokan újabb mezőgépes ismeretekkel bővítik tudásukat. Számtalan lehetőség kínálkozik: a szakirányon belül, a mezőgép-tervezésre szakosodó hallgatók tanulhatnak általános mezőgazdasági ismereteket, valamint megismerkedhetnek a munkagépek, traktorok működésével, tervezési és vizsgálati módszereivel. Kiválóan felszerelt laborok állnak rendelkezésre a mezőgazdasági gépek automatizálásának bemutatására, pneumatikus-hidraulikus elemei összeállításának elsajátítására és begyakorlására. A géptervezés magasabb szintű ismereteit a MSc képzés mezőgéptervező szakirányán sajátíthatják el, és a PhD képzés során juthatnak doktori diplomához.

A most átadott CAD labor hetente több száz hallgatónkat fogja szolgálni, valamint a kutatásban és fejlesztésben is segíti a PhD hallgatókat és oktatókat – jelentette ki a Mezőgép csoport vezetője. A Gép- és Terméktervezés Tanszék számítógépes termében a CATIA tervező rendszert oktatják majd a géptervező szakos gépészmérnök-hallgatóknak, akik az elmúlt évtizedben is olyan tervezési feladatokat, valamint szakdolgozat és diplomaterv munkákat készítettek, amelyek jól szemléltetik gépészeti tervezési tudásukat, a CAD eszközök (3D-s modellezés, végeselem analízis, igényes megvalósítás stb.) rutinszerű használatát. Többen közülük már a CLAAS Hungária Kft. K+F csapatát erősítik – hangsúlyozta Jóri J. István.

A CLAAS idén is meghirdette az UniTech Mérnökversenyt, ahol a csapatoknak lehetőségük nyílik saját kombájn tervezésére, majd megépítésére. A versenyen résztvevők játszva tanulhatnak, kipróbálhatják elméleti tudásukat, a gépfejlesztés mérnöki folyamatát, valamint megmutathatják tehetségüket a CLAAS hazai fejlesztőmérnökeinek. Érdemes benevezni, hiszen az első helyezettek elutazhatnak a vállalat harsewinkeli központjába, ráadásul egy-egy grafikus munkaállomás szintű laptopot is kapnak.

A CLAAS alapítványt is működtet mezőgépész hallgatók támogatására. A Helmut Claas Scholarship minden évben díjazza a legjobb pályázatokat. A BME hallgatói már többször részt vettek, tavaly egyikük különdíjat is nyert. A vállalat ezen kívül megalapította a „Budapest-CLAAS Foundation Student Award”-ot is, kifejezetten a BME géptervező szakos hallgatói számára.

A CLAAS Hungária Kft. a CLAAS CAD Labor avatásán jelentette be, hogy kutatói, oktatói és hallgatói ösztöndíjak alapításáról is döntött, amelyeket a Pro Progressio Alapítványon keresztül hirdetnek meg és adnak át. (Az Alapítvány, amelynek célja a tehetséggondozás és az innováció támogatása, néhány napja adta át 2013. évi elismeréseit pedagógusoknak és BME-s hallgatóknak, akiket többek között a HUAWEI és a Siemens is ösztöndíjjal támogat).

B.K.

Fotó: Pihilip János