Tovább nő a Paradicsom: ambiciózus célok, új konstrukció

Először képviselheti egyetemünket a BME Paradicsom Csapata a világ egyik legrangosabb innovatív diákversenyén.

Az alternatív meghajtású autót létrehozó műegyetemi csapat tagjai nagy fába vágták a fejszéjüket. Legkésőbb 2015-ben nemzetközi porondra szeretnének lépni, mégpedig a Shell Eco Marathonon (a Paradicsom Csapat munkájáról legutóbb versenygyőzelmüket követően számolt be a bme.hu - a szerk.). A BME korábban sohasem képviseltette magát a rangos nemzetközi versenyen.

A nagyszabású nemzetközi versenyre egyetemi és főiskolai csapatok jelentkezhetnek saját tervezésű és építésű járművel. A feladat minél nagyobb távolságot megtenni egy liter üzemanyaggal. Az olajóriás által meghirdetett versenyen a résztvevők még nem ismert üzemanyag-hatékonysági technológiákat tesztelnek. 2012-ben több mint negyvenezer néző válhatott egy magyar rekord születésének szemtanújává: a Kecskeméti Főiskola GAMF csapata 2696 kilométert tett meg egyetlen liter üzemanyaggal.

Tóth Miklós csapatkapitány a bme.hu-nak elmondta, a kihívások növekedésével tovább kell fejleszteniük meglévő konstrukciójukat. Ez a gyakorlatban egy energiahatékonyságra, tömegcsökkentésre és innovatív megoldásokra „kihegyezett” új jármű kifejlesztését jelenti, amely még több mint egy éves fejlesztési időszakot igényel – magyarázta. Ez idő alatt egy küllők nélküli üreges agymotort építenek és tesztelnek, ez kerül majd bele a következő járművükbe. A formaterv körvonalait már ki is gondolta Glázer Ádám, egy terméktervező társunk – árulta el Bartalus Dávid, aki szakdolgozatában a következő jármű vázszerkezetével foglalkozik.

Az ősz eddig sem telt eseménytelenül a csapat életében – számolt be róla a csapatkapitány. Szeptemberben hetente vettek részt különféle rendezvényeken, többek között az Andrássy úton megtartott Európai Autómentes Napon vagy a BME Kutatók Éjszakáján. November 7-9. között az idén első alkalommal megrendezett Automotive Hungary autótechnikai kiállításon is bemutatkozhattak a Hungexpón. Szilágyi Balázs, a csapat szponzori kapcsolatokért felelős tagja nagyon hasznosnak minősítette részvételüket, mivel több nagy magyarországi autóipari vállalattal sikerült felvenniük a kapcsolatot. Ez utóbbiaktól további szponzori támogatásokat remélnek. Legújabb fejlesztésüket is itt mutatták be először a nagyközönségnek.

A csapattagok elmondása szerint amióta komolyabban foglalkoznak a szponzori kapcsolatok építésével, azóta ezzel arányosan szaporodtak meg a feladataik is, így lassan külön csoport foglalkozik a nyilvános szereplésekkel, megjelenésekkel. „A grandiózus tervek mérnöki oldalról is „szürkeállomány után esedeznek”, főként villamosmérnöki (analóg és teljesítmény elektronika) és polimertechnikai (kompozit alkatrészek gyártása) területeken” – hívja fel az érdeklődők figyelmét a lehetőségre Tóth Miklós. A csapatkapitány végül azt üzeni a BME hallgatóinak, hogy aki egy nagyszerű és céltudatos csapatban szeretne dolgozni, illetve valami újat alkotva nemzetközi színtéren is meg szeretné mutatni, hogy a BME-sek a világ elitjébe tartoznak, jelentkezzen bátran a Paradicsom Csapatba.

Elérhetőségeik: paradicsomcsapatbme@gmail.com, facebook.com/paradicsomcsapat

Fotó: BME Paradicsom Csapat

B.K.