A jövő évben feloldhatják az informatikai beszerzési tilalmat a felsőoktatásban

A fenti kijelentést Klinghammer István felsőoktatási államtitkár tette az MRK Műszaki Tudományok Bizottsága ülésén. Rövid összefoglaló a BME rektorhelyettesétől.

A Műegyetemen tartotta ülését a Magyar Rektori Konferencia Műszaki Tudományok Bizottsága 2013. december 13-án. Az ülésen Klinghammer István államtitkár úr tájékoztatást adott a felsőoktatás tervezett átalakításáról. Úgy látja, hogy a közoktatásban kell a műszaki képzések iránti érdeklődést felkelteni. Egyetértett azzal, hogy a továbbtanulni szándékozó középiskolások tegyenek emelt szintű érettségit. A tervek szerint a felsőoktatásra szánt költségvetési forrás 70%-át a hallgatók létszáma, 30%-át pedig a kutatási potenciál alapján osztják szét az intézmények között.

Államtitkár úr véleménye szerint a felsőoktatási gyakorlatban a kívánatosnál sokkal több a kontaktóra. Több hallgatói önálló munkát elvárva hatékonyabb és eredményesebb lenne az oktatásunk. Államtitkár úr kérdésre válaszolva reményét fejezte ki, hogy a Magyarország ellen folyó túlzottdeficit-eljárás megszüntetése eredményeként 2014-ben feloldják a felsőoktatást is sújtó tilalom az informatikai beszerzésekre.

Az ülésen a műszaki képzési területen érintett mind a 17 felsőoktatási intézmény képviselői jelen voltak. Egyeztettek a Nemzeti Felsőoktatási Törvény és a hozzá kapcsolódó kormányrendeletek alkalmazásával kapcsolatos kérdésekről. A Bizottság következő ülésére 2014 tavaszán az Óbudai Egyetemen kerül sor.

(Szerző: Jobbágy Ákos, az MRK MTB elnöke)