„A mi közösségünket is erősíti egy-egy ilyen tett”

Cipősdoboznyi szeretet, közösségi adományozás, jótékonysági kosárlabdameccs – a BME-n idén is sokféle módon lehetett segíteni a rászorulókat.

December 10-étől több mint egy héten át tartott a Hallgatói Külügyi Testület karácsonyi cipősdoboz akciója. Igaz Máté elnök arról tájékoztatta a bme.hu-t, hogy mintegy 150 doboznyi ajándék gyűlt össze az egyetem hallgatói, oktatói jóvoltából. Közel 20 hallgató biztosította, hogy a csomagok az Országos Cipősdoboz Akciót szervező Baptista Szeretetszolgálathoz kerülhessenek.

Az Asperger-szindrómás gyerekek megsegítését tűzték ki célul a MAFC BME NB II-es kosárlabdacsapatának tagjai, akik az NB I-es csapattal mérkőztek meg december 15-én a BME Sportközpontban. Pintér Csaba szakosztály-igazgató a bme.hu kérdésére elmondta, hogy a Mi Világunk Alapítvány felkérésére vállalták a jótékonysági meccset. (Az Asperger-szindróma az autizmus egy enyhébb változata, az ebben szenvedő gyerekek sokszor kiváló teljesítményekre képesek, de szociális képességeik nagyon gyengék. Ezért az iskolai közösség nagy kihívást jelent számukra, csak sok segítséggel és elfogadó szellemű közösségekbe tudnak beilleszkedni – a szerk.).

A BME 2012-ben beiratkozott MBA hallgatói egy másik kisközösség megajándékozásáról döntöttek: a pápai Kánaán Anyaotthonba szállítottak becslésük szerint 1244 kg adományt, amelyet 59-en adtak össze. Az akciót kezdeményező Koren Zsolt MBA hallgató elmondta, hogy nagyrészt élelmiszert vittek a közel 30 gyermek számára (elsősorban alapvető táplálékot, illetve minden család kapott ott sajnos "luxusnak" minősülő cikkeket, pl. banán, ananász, sajt, kolbász, teafű, szaloncukor). Mivel az anyaotthon 14 anyukája közül hárman szülés előtt állnak, és három csecsemő is él a Kánaán Házban, egy mázsányi pelenka is helyet kapott a megpakolt kocsikban a tisztító- és tisztálkodószerek mellett. Céges felajánlásoknak köszönhetően 300 tubus fogkrémet és 100 fogkefét osztottak szét, az Iparművészeti Múzeum és a Hopp Múzeum pedig egy ládányi múzeumpedagógiai kiadványt küldött. Ezen kívül sok zsák gyermekruha és játék is új gazdára talált. Koren Zsolt beszámolója szerint Pápán nagy örömmel fogadták az MBA adományt, egy doboz süteményt küldtek a támogatóknak, a gyerekek pedig műsorral és rajzokkal készültek. A hallgatók egyik alapvető szempontja volt, hogy közvetlenül támogathassanak egy másik kis közösséget, „akik nem olyan szerencsések az életben, mint azok, akik például MBA képzésre járhatnak.”

B.K.

Fotó: Pintér Erik, BME HKT, BME GTK HÖK, BME Sportközpont, BME MBA 2012-es évfolyam