A Műegyetem hallgatóinak is elérhető áron lehet francia diplomájuk

A piacon kiváltképp keresettek a gazdasági ismeretekkel is rendelkező, magas szintű nyelvtudással bíró mérnökök. A francia Mester MBA képzés 20. évfolyamát indítja a BME-n.

A Műegyetem idegen nyelven folyó képzései között ez az egyetlen, teljes ciklust felölelő, eredeti francia diplomát biztosító, teljes egészében francia nyelven folyó mester szintű képzés, amelyben már közel 100 BME-s szerezte meg diplomáját.

A Francia Mester MBA képzés 1995 óta van jelen Magyarországon. A Jean Moulin Lyon 3 Egyetem Üzleti Tudományok Intézet és a BME Mérnöktovábbképző Intézet oktatási együttműködése egyedülálló és sok tekintetben példaértékű Magyarországon. A két egyetem 15 éve dolgozik együtt egy olyan menedzsment program működtetésében, amely francia nyelven, anyanyelvi, magasan kvalifikált oktatók segítségével, gyakorlatorientált képzést biztosít a magyarországi francia és francia-magyar vállalatok által foglalkoztatott közép- és felsővezetők képzésében.

Perger Mária, aki a Magyar-Francia Kereskedelmi és Iparkamara egyik alelnöke is, úgy véli, a BME hallgatóinak kivételes lehetőség, hogy a mesterképzésben töltött második évükkel párhuzamosan végezhetik a két éves francia képzés első két félévét. „Diákjaink számára fontos, hogy a mérnöktudományok mellett egy erős menedzsment-tudással is rendelkezzenek. A BME francia MBA programjának keretében a szakmai kompetenciájukat bővítő általános menedzsment programot kapnak, amit az életben és a munkájukban is kamatoztathatnak”– összegzi.

A képzés alapfeltétele eredetileg egy minimum 4 éves alapképzés vagy 3 éves főiskolai diploma, ha a francia eljárásnak megfelelően 3-4 éves szakmai tapasztalatot lehet validálni a jelentkezőnél, mint hiányzó negyedik évet. Az emelt szintű nyelvtudás hasznos, de nem alapfeltétel. „Mi a motivációra helyezzük a hangsúlyt, a nyelvtudás közben is fejleszthető” – erősíti meg a koordinációs igazgató. Évente maximum 15-20 fő nyer felvételt. „A kiscsoportos oktatás lehetővé teszi az esettanulmányok tényleges és mélységekbe nyúló feldolgozását” – jelenti ki.

Magyarországon egyedülálló módon a tantárgyakat a lyoni Université Jean Moulin 3 egyetem docensei és egyetemi tanárai oktatják „gyakorlatorientált megközelítésben”. Külön értéket képvisel, hogy a mesterszakos hallgatók együtt tanulhatnak magyar és külföldi (francia, tunéziai, belga, kongói stb.) gyakorló menedzserekkel, vállalati közép- és felsővezetőkkel.

A Műegyetem hallgatóira gondolva különböző tandíj-kategóriákat alakítottak ki. Az egyetemi hallgatóknak az első két félévben kedvezményesen 50.000 Ft/félév, a második két félévben, mint „pályakezdőknek” 275.000/félév tandíjat kell fizetniük – akár részletfizetéssel. A teljes képzési díj, az ún. egyéni tarifa 425.000 forint/félév.

A tanítási napok kialakításakor (havonta egy péntek-szombat) a dolgozó hallgatóink igényeit is figyelembe vettük. Külön vizsgaidőszak nincs, a leadott tárgyból 2-3 hét elteltével vizsgáznak a hallgatóink” – ecseteli a munkarendet az igazgató. A francia mester MBA MAE képzés összesen mintegy 400 öregdiákot számlál, közülük mára többen is tekintélyes vezetőkké váltak. A legelső évfolyam 23 hallgatója Raymond Barre volt miniszterelnöktől, Lyon főpolgármesterétől vehette át a francia diplomát még 1997-ben. A képzést elvégzettek az élet és a munkaerőpiac legkülönbözőbb területein kamatoztatják kettős, mérnöki és menedzseri kompetenciájukat. Különösen az üzleti élet számos területén kelendők. A Műegyetem francia képzésén diplomázott mások mellett a Legrand Magyarország vezérigazgatója, a Dalkia kereskedelmi igazgatója, az Auchan képzési vezetője, a Cetelem vezérigazgatója és a Decathlon egyik területi igazgatója.

Perger Mária a francia nyelv ismerete mellett kiemelten fontosnak minősíti a francia látásmód elsajátítását. „1995-ben öt hasonló képzés indult Magyarországon, ezek közül már csak mi vagyunk talpon” – hangsúlyozza. „A képzés koordinációs igazgatójaként, valamint a Magyar-Francia Kereskedelmi és Iparkamara egyik alelnökeként arra törekszem, hogy hallgatóink a lehető legszélesebb körben részesüljenek a frankofón hírekről, egyebek között az állásajánlatokról, a kulturális programokról, az öregdiák hálózatunkból kiinduló információkról.”

Péceli Gábor rektor a tanév elején fogadta a lyoni Université Jean Moulin 3 egyetem küldöttségét: Jacques Comby-t, az egyetem rektorát, Alain Asquin rektorhelyettest és Catherine Mercier-Suissa-t, a BME-n működő francia MBA MAE lyoni oktatási felelősét.

-MA-

Fotó: Philip János