„Nemcsak a gyermekek számára fontos egy ilyen szemléltető program”

A Műegyetemről indult Hand-in-Scan csapat kézhigiéniás oktatást tartott száz óvodásnak a budapesti Szent Benedek Óvoda felkérésére.

A Hand-in-Scan az egészségügyi dolgozók kézfertőtlenítési technikáját ellenőrző innovatív eszköz. A magyar startup vállalkozás fontosnak tartja, hogy a professzionális felhasználók oktatásán túl a gyerekek minél fiatalabb korban sajátítsák el a megfelelő kézhigiéniás tudást és kialakuljanak a helyes személyes higiéniás szokások, megelőzve így a betegségek terjedését.

A csapat négy óvodás csoportban szemléletes mese keretében mesélt a baktériumok veszélyeiről, terjedésükről. Az innovatív készüléken a gyerekek ki is próbálhatták így megtanulhatták a helyes kézmosás módját. A programok mellett a WHO ajánlása alapján készült, gyermekek számára is érthető kézmosási ábrákat függesztettek ki  az óvoda minden mellékhelyiségébe. Az óvónők szerint a program kimelt jelentőségű, hiszen a gyermekeken keresztül a szülőkhöz is eljuthat a frissen szerzett tudás.

Fotó: Hand-in-Scan

A Hand-in-Scan csapat célja egy olyan komplex innovációs rendszer fejlesztése, elismertetése és piacra vitele, amely biztosítja az egészségügyi dolgozók kézmosásának közvetlen és objektív kiértékelését, illetve folyamatos ellenőrzését. A BME spin-off cége három éve dolgozik a rendszer kialakításán a Semmelweis Egyetemmel és az Austrian Center for Medical Innovation and Technology (ACMIT) központtal és a DBH Investment tőketámogatásával.

A bme.hu legutóbb akkor számolt be az újításról, amikor a szingapúri Nemzeti Egyetemi Kórház is ezt a technológiát választotta kézhigiéniás programjához.