A közösség elismerése és megbecsülése március 15-én és előestéjén

A BME 12 oktatója részesült állami kitüntetésben kimagasló teljesítményéért a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából.

Széchenyi-díjat kapott:

Balogh Balázs Ybl Miklós-díjas építész, a BME Építészmérnöki Kar Rajz és Formaismereti Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára az organikus építészeti hagyományokat követő, hazai és nemzetközi szinten is kimagasló munkássága elismeréseként.

Kertész János fizikus, akadémikus, a BME Természettudományi Kar Elméleti Fizika Tanszék és a Közép-európai Egyetem egyetemi tanára a statisztikus fizika és interdiszciplináris alkalmazásai, különösen a hálózatkutatás terén elért, világviszonylatban is nagy elismerést kiváltó eredményeiért.

 

A Magyar Érdemrend középkeresztje polgári tagozata kitüntetésben részesült:

Tarnai Tibor Széchenyi-díjas mérnök, akadémikus, a BME Építőmérnöki Kar Tartószerkezetek Mechanikája Tanszék egyetemi tanára nemzetközileg is kimagasló kutatási eredményei, valamint iskolateremtő oktatói munkája elismeréseként.

Áder János köztársasági elnök március 14-én a Parlamentben tartott díjátadón rámutatott: a díjazottak személyes teljesítményükkel gyarapították a nemzetet, így a díjak és a kitüntetések nem pusztán elismerései, sokkal inkább szerény viszonzásai mindannak, amit adtak a közösségnek.

Magyar Érdemrend Tisztikereszt kitüntetésben részesült:

Deák András György, a BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar oktatási dékánhelyettese, a Kémiai és Környezeti Folyamatmérnöki Tanszék egyetemi docense

Pálfy Sándor Péter, a BME Építészmérnöki Kar Urbanisztika Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára

 

Magyar Érdemrend Lovagkeresztet kapott:

Takács János Gábor, a BME Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar Gépjárművek és Járműgyártás Tanszék egyetemi tanára

Váradi Károly, a BME Gépészmérnöki Kar Gép- és Terméktervezés Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára, az MTA doktora

Vörös Ferenc, a BME Építészmérnöki Kar Épület-szerkezettani Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára

 

Magyar Ezüst Érdemkeresztet kapott:

Mentsik Győző, a BME Építőmérnöki Kar nyugalmazott egyetemi docense

Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások minisztere március 15-én a Művészetek Palotájában tartott díjátadón hangsúlyozta: aki ma kitüntetést kap, tiszteleg 1848-49 hőseinek emléke előtt, hiszen saját korában, saját eszközeivel és saját szakmájában tesz meg mindent hazája felemelkedéséért.

A Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetésben részesült:

Dévényi László, a BME Gépészmérnöki Kar Anyagtudomány és Technológia Tanszék korábbi tanszékvezető egyetemi docense, a műszaki tudomány kandidátusa kiemelkedő kutatói munkájáért, iskolateremtő oktatói tevékenységéért, továbbá nemzetközi szinten is elismert, széles körű tudományszervezői tevékenységéért.

Penninger Antal, a BME Gépészmérnöki Kar Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék egyetemi tanára, a műszaki tudomány doktora a hazai műszaki felsőoktatás fejlesztéséért, a BME hazai és nemzetközi tudományos és ipari kapcsolatainak kiépítéséért és fejlesztéséért, valamint a jövő műszaki értelmiségének nevelésében vállalt szerepe elismeréseként.

 

A Magyar Ezüst Érdemkeresztet kapta:

Mátyási Gyula, a BME Gépészmérnöki Kar Gyártástudomány és -technológia Tanszék volt tanszékvezető egyetemi docense a számítógépes technológiai tervezés, az automatizált gyártás, az NC technológia, a gyors prototípus-készítés, valamint a mesterséges intelligencia technológiai alkalmazásainak eredményes kutatásáért és oktatásáért, továbbá a BME Gépészmérnöki Karán hosszú időn át végzett kimagasló és eredményes munkája elismeréseként.

"Kötöttségek, kényszerek, kihívások szigorú szorításában kell megszolgálnunk, hogy a hiteles ismeret megszülessen. Mégis a szabadságnak dolgozunk. A tudás, az ismeret gyarapításának felszabadító erejéért. A jövőért. A tudományra és a legkiválóbb tudósokra nagy feladat vár: a bizalom megteremtése a tudomány és a hétköznapok világa között" -– fogalmazott Pálinkás József MTA elnök az Akadémián tartott díjátadón.