BME-s diplomával könnyű boldogulni

Érdemes a Műegyetemen tanulni, mert aki itt szerez diplomát, az gyors elhelyezkedésre és átlagon felüli fizetésre számíthat, már pályakezdőként is.

A BME végez az országban a leghosszabb ideje utánkövetéses vizsgálatot volt hallgatói körében. A Műegyetem frissdiplomásainak elhelyezkedési esélyeiről a BME Diákközpont készít összeállításokat. A 2013 nyarán végzett felmérés a 2012-ben diplomázott hallgatók munkaerőpiaci helyzetét vizsgálta. Az eredmények szerint a 2012-ben végzettek körében fél-egy évvel a diplomaszerzés után 69,4 százalék volt a foglalkoztatottak aránya, a munkanélkülieké pedig csupán 3,6 százalék. A diplomát szerzettek többsége tehát sikeresen elhelyezkedett a munkaerőpiacon, de olyanok is voltak, akik a továbbtanulás mellett döntöttek: a válaszadók 22,7 százaléka a felmérés idején ismét nappali tagozatos hallgató volt.

Mint kiderült, a volt BME-seknek az elhelyezkedés nem okoz különösebb problémát, ugyanis fél éven belül szinte mindenki talált állást. 25,8 százalék már az abszolutórium megszerzésekor teljes állásban dolgozott, további 12 százalékuk pedig közvetlenül az abszolutórium megszerzését követően állt munkába. Az abszolutórium megszerzése után még munkát keresők 37,7 százaléka azonnal vagy egy hónapon belül, további 37,9 százalék fél éven belül talált állást.

A kérdőív a havi nettó átlagkeresetet is felmérte: az eredmények alapján az egyetem 2012-es végzettjei fizetés szempontjából is kedvező helyzetben vannak. A BME-n szerzett diploma többnyire az átlagnál - vagyis a KSH adatai alapján 202 611 forintnál - magasabb jövedelmet jelent. A pályakezdők munkaerőpiaci helyzetét az is jellemzi, hogy munkájukban milyen mértékben tudják hasznosítani az egyetemi évek alatt szerzett tudást. A végzettek közel fele jelezte, hogy a munkakörük teljesen vagy nagymértékben kapcsolódik tanulmányaikhoz. A csak saját szakterületükhöz kapcsolódó tanulmányokat kiemelten fontosnak az építészmérnökök tartották. A tanulmányaiktól eltérő munkakörben dolgozók aránya a nagyobb létszámú karok - főként a Közlekedésmérnöki Kar, valamint a Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar - esetén volt a legmagasabb. Ők a munkakörükben más szakterületek ismeretének fontosságát is kiemelték.

Az adatok egybecsengenek a korábbi évek felmérési eredményeivel. A BME régóta az ország egyik legjobb egyetemének számít, a fentiek pedig azt tanúsítják, hogy az intézmény a mai napig méltó a jó hírnevéhez.

Írta: Háhner Petra. A cikk a Műhely XII/5. számában jelent meg.

Fotó: Bakcsy Árpád, Philip János