Minden tízedik felvételiző nálunk szeretne tanulni

Az elmúlt két évben a BME-re jelentkezők száma sokkal kisebb mértékben csökkent az országos átlaghoz képest. A BME oktatási rektorhelyettesének tájékoztatója.

Az elmúlt két évben a felvettek száma országosan jelentősen csökkent. 2012-ben 18 %-kal, 2013-ban 9,3 %-kal kevesebb jelentkező került be a hazai felsőoktatásba, mint az előző évben. A BME-n 2012-ben mindössze 5,4 %-kal csökkent a felvettek száma az előző évben felvettek számához képest, míg 2013-ban enyhe (0,5 %-os) növekedés történt. Különösen nagy az eltérés, ha az elmúlt két év adatait hasonlítjuk össze. A csökkenés a felvettek számát tekintve 2011-2013 között országosan 25,8 %, míg a BME esetében mindössze 4,9 %!

Fontos hozzátenni, hogy ezt nem a ponthatárok csökkentésével értük el. A BME-re 2013-ban alapképzésre felvettek átlagpontja 409 volt, és az országban egyedül senkit nem vettünk fel nappali alapképzésre 300 pont alatt.

A 2014 szeptemberében induló képzésekre a BME-re összesen 11 492-en jelentkeztek, ez az országos adat 10,8 %-a.

Műszaki képzési területen:

  • első helyen 4877-en jelentkeztek a Műegyetemre, ez az országos adat 33 %-a. Azaz, a műszaki képzési területet első helyen választók közül minden harmadik jelentkező a BME valamelyik szakát jelölte meg,
  • 2013-hoz képest országosan 1 %-kal, a Műegyetem esetében 3,2 %-kal növekedett az első helyes jelentkezők száma,
  • az alapképzésekre az országban egyedül a BME-n több az első helyes jelentkező, mint a rendelkezésünkre álló kapacitás (26 %-kal),
  • hét mesterképzési szak csak a Műegyetemen indul, további öt mesterképzési szakon az első helyen jelentkezettek több mint fele a Műegyetem valamelyik szakát választotta.

Gazdaságtudomány, informatika, természettudomány és bölcsészettudomány képzési területen is többen jelentkeztek a BME-re idén, mint tavaly.

Jobbágy Ákos oktatási rektorhelyettes

(Címlapfotó: Bakcsy Árpád)