„Menet közben is összekötve – Connected Car, a fejlődés meghatározó iránya“

A Volkswagen AG igazgatótanácsának elnöke tartott előadást a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen a jövő járműkoncepciójáról.

A járműipar a digitalizálódás egy új korszaka előtt áll – hangsúlyozta Martin Winterkorn, a Volkswagen AG igazgatótanácsának elnöke a Műegyetem Q épületében tartott előadásában.

„Az autókat összekötjük a vezetővel, a többi autóval, a közlekedési infrastruktúrával és a környezettel is. Ezáltal még kényelmesebbé, biztonságosabbá, környezetkímélőbbé és vonzóbbá tesszük autóinkat. Hosszú távon a hálózatosodás magát az autóvezetést is megváltoztatja, egészen a teljesen magától közlekedő autóig” – hangsúlyozta bizakodva Martin Winterkorn a több mint 400 fős – egyetemistákból és a magyar gazdasági-politikai élet képviselőiből álló – hallgatóság előtt.

Az Audi Hungaria intenzív partnerkapcsolatot ápol a Műegyetemmel is, hiszen mind a Volkswagen mind az Audi számára a tudományos együttműködések meghatározó építőköveknek számítanak a jövő tehetséges mérnökeinek megismerésében – hangzott el.

Az együttműködés területei közé a közös kutatási projektek, előadások, gyakornoki programok, ösztöndíjak, valamint a Volkswagen konszern szakértőinek részvételével szervezett szakmai rendezvények sorolhatók. A BME-vel közösen végzett kutatási projektek súlypontiai a motoranalízis és a számítógépes szimulációk mellett a termékek, a termelési technológiák, valamint az új tesztelési eljárások fejlesztése. A projekteket és a szakmai rendezvényeket a BME-Audi Hungaria Kooperációs Kutatóközpont szervezi és irányítja. A 2013-ban alapított Elektrokémiai Csoportot a Volkswagen AG kutatásért felelős részlege, valamint a BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kara támogatja. Ezen együttműködés központi elemei a matematikai, valamint a számítógépes szimulációk és az elektrokémiai folyamatok, például az akkumulátorok öregedési mechanizmusainak vizsgálata.

Prof. Dr. Martin Winterkorn 1981-ben kezdte szakmai pályafutását az autóiparban, az Audinál. 2002-től 2007-ig az AUDI AG igazgatótanácsának elnöke volt. 2007. január 1. óta a Volkswagen AG igazgatótanácsának és az AUDI AG felügyelőbizottságának elnöke, 2003 óta a BME tiszteletbeli professzora. A magyar autóipar fejlesztése érdekében végzett kiemelkedő tevékenységéért 2006-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend Keresztjét, az oktatás és a kutatások terén végzett támogató tevékenységéért 2007-ben BME díszpolgári címet kapott.

Winterkorn professzor immár tízedik előadását tartotta a Műegyetemen. Az elmúlt évek előadásai többek között a járműgyártásban használt innovatív anyagokról, az elektromobilitásról és a Volkswagen konszern felépítési stratégiájáról szóltak. 

Fotó: Philip János