Idén is a Műegyetem hallgatói lettek a legjobb matekosok

A BME Matematikai Intézet rendezte a Magyarországon a legrangosabbak között számon tartott Hajós György Matematikaversenyt.

Összesen 15 intézmény 103 hallgatója mérte össze matematikatudását a Műegyetemen április végén. A versenyen egyéniben és csapatban is a BME diadalmaskodott. A karok közül elsősorban a Gépészmérnöki Kar hallgatói jeleskedtek.

Az első hat helyezett egyéniben:

1.

Morapitye Sunil

BME

GPK

2.

Fonyó Dávid

ELTE

Informatikai Kar

3.

Nguyen Milán

BCE

Gazdálkodástudományi Kar

4.

Várnai Péter

BME

GPK

5.

Bingler Arnold

BME

VIK

6.

Debreceni Ádám

PPKE

Információs Technológiai és

Bionikai Kar

Az első három csapat:

 

Versenyzők neve

Intézmény neve

Kar

1.

Morapitye Sunil

Várnai Péter

Kovács Ármin

BME

GPK

2.

Debreceni Ádám

Sulyok Attila

Simkó Marcell

PPKE

Információs Technológiai és Bionikai Kar

3.

Nguyen Milán

Rácz Zoltán

Papp Márk

BCE

Gazdálkodástudományi Kar

A Hajós György Matematikaversenyt minden évben más intézményben rendezik. Először az Ybl Miklós Főiskola hirdette meg 1979-ben, az iparoktatás 100 éves évfordulója alkalmából.  Az eredetileg csak műszaki főiskolásoknak rendezett szellemi párbaj a bolognai rendszer bevezetését követően valamennyi műszaki és gazdasági felsőoktatásban tanuló Bsc hallgató számára elérhetővé vált.  Az induló diákok teljesítményét egyénileg és csapatban is pontozzák. A csapatpontszámot a legjobban teljesített három tag összesített pontszáma adja. A BME hallgatói 2010-től a Természettudományi Kar támogatásával indultak a rangos megmérettetésen. Tavaly a 12 indulóból 9-en 90% felett teljesítettek, a vándorkupa pedig már az azt megelőző évben is egyetemünkhöz került. A tavalyi szép eredményeken felbuzdulva a Matematikai Intézet jelentkezett a verseny 2014-es megrendezési jogáért. A verseny védnökei: Dr. Jobbágy Ákos, egyetemi tanár, rektorhelyettes (BME), Dr. Rónyai Lajos egyetemi tanár, akadémikus (BME Algebra Tanszék). A verseny elnöke: Dr. Obádovics J. Gyula, Professor Emeritus voltak.

A verseny névadója Hajós György (1912-1972) kétszeres Kossuth-díjas matematikus, a geometria világhírű tudósa, kiváló előadó, műegyetemi tanár, akadémikus.

Fotó: Philip János