Egyetemi-akadémiai együttműködés a hazai fehérjekutatásokban

Május 20-án mutatták be a MEDinPROT Fehérjetudományi Kiválósági Együttműködési Programot, amely négy intézmény, köztük a BME részvételével valósul meg.

Különböző fehérjetudományi szakterületek összekapcsolásával, hálózatba szervezésével és a meglévő kapcsolatok erősítésével már elismert kutatók együttműködését segíti elő az az egyedülálló konzorciális program, amelyben az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Semmelweis Egyetem és az MTA Természettudományi Kutatóközpontja vesznek részt – tájékoztatta a bme.hu-t Salgó András, a BME Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszer-tudományi Tanszékének vezetője, a programot irányító testület műegyetemi tagja. (Az MTA TKK 2013 novemberében kötött együttműködési megállapodást a BME-vel és az ELTE-vel, amelyhez a Semmelweis Egyetem 2014 áprilisában csatlakozott. A tavaly novemberi együttműködési nyilatkozat aláírásáról a bme.hu is beszámolt – a szerk.)

A kutatók többek között a jelátviteli fehérjék gyulladásos és daganatos megbetegedésekben játszott szerepének kutatását és az öregedési folyamatokkal kapcsolatos szabályozó fehérjék azonosítását tervezik a program támogatásával. A négy intézmény szakemberei kiaknázzák a modern spektroszkópia adta lehetőségeket a fehérjék feltekeredésével kapcsolatos betegségek molekuláris hátterének megértéséhez, illetve fokozzák a peptid- és fehérjealapú hatóanyagok stabilitását arra alkalmas nano-struktúrák létrehozásával.

A hiánypótló kezdeményezés első évében összesen 20-30 kiemelkedő tudóst, rendszeres időszakonként együtt dolgozó kutatópárokat vonnak be a programba. Az első nyerteseket nyolcfős szakmai grémium választja ki a nemzetközi és hazai pályázatokon sikeresen szereplő kutatók közül. A kuratórium elnöke, egyben a program irányítója Perczel András egyetemi tanár, az MTA-ELTE Fehérjemodellező Kutatócsoport vezetője, aki a program bemutatóján „versengő együttműködésnek” minősítette a most induló közös munkát. A projekt első ütemét (2015. június 30-ig) 150 millió Ft-tal támogatja a Magyar Tudományos Akadémia.

A MEDinPROT projekt kuratóriumának tagjai:

Keserű György, az MTA Természettudományi Kutatóközpont főigazgatója

Ligeti Erzsébet, a Semmelweis Egyetem Klinikai Kísérleti Kutató- és Humán Élettani Intézetének vezetője

Málnási-Csizmadia András, az ELTE TTK Biokémiai Tanszékének egyetemi docense

Molnár Mária Judit, a Semmelweis Egyetem tudományos rektorhelyettese

Perczel András, a kuratórium elnöke, az MTA-ELTE Fehérjemodellező Kutatócsoport vezetője

Pongor Sándor, az International Centre for GeneticEngineering and Biotechnology (Trieszt) kutatója, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanára

Salgó András, a BME Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszer-tudományi Tanszékének vezetője

Tompa Péter, az MTA Természettudományi Kutatóközpont Enzimológiai Intézetének kutatója

A Medicine in Proteins programban emellett a kutatásokhoz szükséges kis- és közepes berendezéseket is pótolják, valamint a mérési gépidők finanszírozására is lehetőség nyílik. A MEDinPROT a fehérjetudományokhoz tartozó, a négy intézmény valamelyike által szervezett nyári iskolák, tudományos rendezvények, előadások és műhelyek szervezését, valamint internetes felületek összekapcsolását is támogatja. A kuratórium emellett Szent-Györgyi-előadássorozat indítását és angol nyelvű, a fehérjetudománnyal foglalkozó MSc-program tantervének összeállítását is tervezi. A projekthez hálózatkutatási elemzések kapcsolódnak, amelyek a résztvevő kutatók kapcsolati hálójának fejlődéséről is fontos információkat nyújthatnak.

A program jelenleg a résztvevő intézmények munkatársai számára nyitott, különböző javaslatokon keresztül lehet bekapcsolódni, a kapcsolódó hírekről pedig a MEDinPROT hamarosan induló honlapjáról lehet tájékozódni.