A mindennapi életet meghatározó infokommunikációs megoldásokért

A BME szakemberei is dolgoztak új informatikai megoldásokon a több mint 700 millió forintos uniós forrásból.

Másfél éves kutatási program eredményeit mutatta be a BME, az ELTE és az Európai Unió Innovációs és Technológiai Intézet (EITI) informatikai tudományos és innovációs közössége (ICT Labs) budapesti központja. (Az európai tudástranszfer erősítéséért megszületett modellértékű összefogás elindulásáról a bme.hu is tudósított – a szerk.)

A kutatók 18 alprojekt keretében dolgoztak új informatikai megoldásokon és a kapcsolódó kutatásokon, amelyek négy nagy témakör köré szerveződtek: az okostelefonos tartalommegosztás, a városi közlekedés szervezését segítő, illetve a legújabb oktatási és tanulási módszereket ötvöző informatikai megoldások, valamint a hatékony védelmi és biztonsági technológiák kidolgozása. A projektzáró konferencián többek között az alábbi fejlesztéseket mutatták be: közlekedési torlódást előrejelző megoldás, mobiltelefonos alkalmazások tesztelését segítő rendszer, a vasúti tájékoztatásban használható beszédszintetizátor. A fejlesztéseket ismertető előadások mellett a kutatók „élesben” is demonstrálták eredményeiket, az érdeklődők pedig helyben tesztelhették az újdonságokat.

Az EIT a források 25 százalékát biztosítja a kutatási eredmények üzleti célú hasznosítására, a költségek 75 százalékát azonban a nemzeti kormányok támogatása, ipari vagy más EU-s források révén kell előteremteniük a partnereknek. Magyarországon a 2012-ben elnyert egymilliárd forintos hazai forrás több mint 700 millió forintos EU-s támogatást vonzott az ELTÉ-re és a Műegyetemre.

Az EIT ICT Labs Budapest eddigi tevékenysége a kutatás mellett képzésekre és nemzetközi kapcsolatok kiépítésére is kiterjedt: elindult például a BME és az ELTE nemzetközi közös mesterképzése, illetve a két egyetem informatikai doktori iskoláinak hallgatói üzleti képzéseken vehetnek részt az EIT ICT Labs Doctoral Training Centre szervezésében.

Forrás: EIT ICT Labs