A betonkenu verseny a gyorsaság és a műszaki tudás próbatétele

Ismét műegyetemi győzelemsorozattal zárult a ráckevei Duna-ágon harmadik alkalommal megrendezett Magyar Mapei Betonkenu Kupa.

A júniusi versenyt több hetes tervezés és laboratóriumi munka előzte meg. A csapatok technológiai fejlődését bizonyítja, hogy a betonkenuk évről-évre könnyebbek, sőt, tervezőik már esztétikai megjelenésükre és vízfekvésükre is gondolnak. A szakmai zsűri éppen ezért a futamon elért eredmény mellett a műszaki megoldások ötletességét is pontozta. A 2014-es verseny legkönnyebb hajója csupán 59 kilogrammot nyomott.

A sport- és műszaki teljesítményt egyformán követelő verseny célja hozzájárulni az építőipari ágazat fejlődéséhez az iparág népszerűsítése és innovációk ösztönzése révén. A versenyre szigorú szabályok alapján, betonból készített kenuval nevezhettek a csapatok (Forrás: betonkenu.hu).

A betonkenuk futamán az BME Építészmérnöki Kar Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszék, a sárkányhajók versenyén a BME Építőmérnöki Kar Építőanyagok és Mérnökgeológia Tanszék csapata  állhatott a dobogó legfelső fokára.

A zsűri az Építőmérnöki Kar Navis Caementica névre keresztelt kenuját Szép Beton Különdíjban részesítette.

A III. Magyar Mapei Betonkenu Kupa 2014. végeredménye

1. BME - Építészmérnöki Kar Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszék- Úsztatott Aljzat 2.0 a Szebeton támogatásával
2. Mapei
3. Széchenyi István Egyetem
4. BME - Építőanyagok és Mérnökgeológiai Tanszék - Navis Caementicia
5 .Kolozsvári Egyetem
6. Frissbeton
7. SW Umwelttechnik Alacsony Vízcement Tényező

III. Építőipari Sárkányhajós Regatta végeredménye

1. BME - Építőanyagok és Mérnökgeológiai Tanszék - Navis Caementicia
2. Mapei
3. Szebeton
4. Széchenyi István Egyetem
5. Frissbeton
6. Hercsel Konstrukt/Állványművek
7. BME -  Építészmérnöki Kar Szilárdságtani és Tartószerkezeti tanszék- Úsztatott Aljzat 2.0 a Szebeton támogatásával
8. Kolozsvári Egyetem

A III. Magyar Mapei Betonkenu Kupa 2014. női futam

1. Frissbeton
2. BME -  Építészmérnöki Kar Szilárdságtani és Tartószerkezeti tanszék- Úsztatott Aljzat 2.0 a Szebeton támogatásával
3. Mapei
4. Széchenyi István Egyetem
5. BME - Építőanyagok és Mérnökgeológiai Tanszék - Navis Caementicia
6 .Kolozsvári Egyetem

A Betonkenu Kupa programját betonékszerek divatbemutató és flúgos futam is színesítette.

A rendezvény főszervezői a BME ÉMK, a MAPEI, és a Sail4you  Kft. volt. „Nagyon fontosnak tartom, hogy a BME Építőmérnöki Kara is szerepet vállal ebben a rendezvénysorozatban” – hangsúlyozta a BME Építőanyagok és Mérnökgeológia Tanszék vezetője, a Betonkenu Kupa fővédnöke. Balázs L. György szerint a megmérettetés „kiváló lehetőséget biztosít az oktatók és a hallgatók, valamint az egyetemek és az ipar egymásra találására és együttműködésére.”

„A Betonkenu verseny a kenu és önmagunk próbája” – jelentette ki a BME Szilárdságtani és Tartószerkezettani Tanszék vezetője. Sajtos István hangsúlyozta, hogy a kenut építő hallgatók tervezik meg a kenu formáját, az építési módját, valamint kísérleteket végeznek a betonnal és az erősítő anyagokkal (fémháló, üvegszál háló, műanyag szálak, stb.). „Mindenki talál magának olyan feladatot, amit örömmel végez, amiből szakmailag is épülni tud”– fűzte hozzá a tanszékvezető, aki szerint a kenuépítés „egy igazi buli.”

Sajtos István a III. Magyar Mapei Betonkenu Kupa kapcsán hozzátette: „a szerencse idén hozzánk pártolt. A győzelem munkánk elismerése, ami példát ad a jövő évi csapat számára is, hogy a már megszerzett tapasztalatokra építve tudják továbbfejleszteni az új betonkenut.”A csapatkapitány egyúttal reményét fejezte ki, hogy a hallgatók a megszerzett kenuépítési tapasztalataikat a jövőben az építészeti feladataik megoldásához is felhasználják.

- MA -

Fotó: Bacsa Márk, Betonkenu Kupa, Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszék