A Műegyetem a világ első öt egyeteme között a brazil ösztöndíjprogramban

A „Tudomány határok nélkül” program ranglistáin előkelő helyen áll mind Magyarország, mind a BME a brazil hallgatók továbbképzésében.

A brazil kormány „Tudomány Határok nélkül” programja keretében a dél-amerikai állam eddig 55 ezer 657 egyetemi hallgatója töltött legalább egy félévet egy másik ország felsőoktatási intézményében.

A fogadó országok világ- és európai ranglistáján Magyarország felettébb előkelő helyen végzett.  Hazánk a világ országai között 11., Európában a 7. helyen áll.

A fogadó egyetemek sorrendjében a Műegyetemet mindössze négy egyetem előzi meg a világban. A pontos sorrend a fogadott brazil hallgatók száma alapján:

  1. University of Toronto                 897
  2. Universidade de Coimbra          846
  3. University of California /UCLA/  726
  4. Universidade de Porto               588
  5. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem 538
  6. Monash University /Australia/    526
  7. University of Queensland          513
  8. California State University         433
  9. University of Strathclyde           372
  10. Politecnico di Milano                314

Magyarországra 1542-en jöttek, több mint egyharmaduk választotta a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem képzéseit.

A hazai felsőoktatási intézmények listáját a BME vezeti 538 hallgatóval, a második a Debreceni Egyetem 172 brazil ösztöndíjassal, harmadik helyen áll az ELTE 121 brazil diákkal. Negyedik helyen végzett a Szent István Egyetem 97, ötödik az Óbudai Egyetem 87 brazil hallgatóval.

Érdekesség, hogy Magyarországra több brazil hallgató jött, mint a legtöbb hallgatót fogadó spanyol egyetemre (Universitat de Barcelona /194/), német egyetemre (Technische Universität München /193/) és francia egyetemre (Institute Polytechnique de Grenoble /156). Jelentős mértékben megelőztük a hollandok leggyakrabban választott egyetemét (University of Groningen /108/) és a brazilok által leginkább kedvelt osztrák egyetemet (Universität Wien /15/).

Fotó: Philip János