Ugrás a tartalomra

Hírfolyam

A Műegyetem sok szeretettel köszönti új hallgatóit!

2014. 07. 24.

Gratulálunk mindenkinek, akinek sikerült bejutni a Műegyetem valamelyik képzésére! Idén sem volt könnyű, jó – sok esetben nagyon jó – eredmény kellett hozzá.

A BME-re felvett hallgatók a Központi Tanulmányi Hivatal oldalain találják meg a beiratkozáshoz szükséges információkat.

A BME 2014 őszén induló képzéseire felvettek felvételi pontszámai itt találhatók meg.

A pótfelvételi lehetőségekről itt tájékozódhat.

 

Tájékoztató a Műegyetem 2014 szeptemberében induló képzéseire felvettek eredményeiről

A 2014 szeptemberében induló képzésekre a BME-re összesen 11 492-en jelentkeztek, ez az országos adat 10,8 %-a.

A Műegyetemre júliusban összesen felvettek száma tavalyhoz képest kis mértékben nőtt: idén 5319-en kezdhetik meg nálunk tanulmányaikat (2013-ban 5148-an). Ez a kitűnő eredmény nem járt együtt a felvettek pontszámának csökkenésével. Csak magas felvételi pontszámmal lehetett hozzánk bekerülni. Az alapképzéseinkre állami ösztöndíjasként felvettek átlagpontszáma 415! (Egy éve 412 volt.)

Néhány példa az államilag támogatott képzésre felvettek eredményéről (nappali alapképzés):

Szak

 

BME-re felvettek

 

 

minimális pontszáma

 

átlag pontszáma

 

Gazdálkodás és menedzsment

 

460

 

470

 

Mechatronikai mérnök

 

452

 

470

 

Vegyészmérnök

 

430

 

456

 

Az osztatlan építész szakhoz már évek óta előírás az emelt szintű érettségi. 2013 óta az építészmérnöki és az energetikai mérnöki BSc szakunkhoz is legalább egy tantárgyból emelt szintű érettségit kell tenni. Tapasztalatunk szerint az emelt szintű érettségivel rendelkezők az átlagnál sokkal kisebb arányban morzsolódnak le, tanulmányi eredményük – és így persze tanulmányi ösztöndíjuk is – jóval átlag feletti.

A jó felvételi eredményekkel bekerülő hallgatóinktól az egyetemen is jó teljesítményt várunk. A nekik nyújtott magas színvonalú képzéssel, velük közösen, meg fogjuk tartani a Műegyetem diplomájának nemzetközileg is elismert presztízsét.

Ebben az évben mesterképzési szakjainkra 2178 jelentkezőt vettünk fel állami ösztöndíjas képzésre,  981-t januárban, 1197-t júliusban. A hazai gazdaság eredményességéhez elengedhetetlenül szükségesek mesterdiplomával rendelkezők. A mesterdiploma belépő abba az „elit klub”-ba, ahol a munka annyira változatos és kihívásokkal teli, hogy egyben élvezet is. Javasoljuk a Műegyetem alapképzéseire felvetteknek, tervezzék be valamelyik mesterkurzus elvégzését is! Tanulmányozzák a mesterképzési szakjainkat – akár az alapszaktól eltérő mesterszakot is választhatnak.

 

Budapest, 2014. július 24.

Dr. Jobbágy Ákos egyetemi tanár, oktatási rektorhelyettes