Egyetemi múltkutatás már online is

Az interneten szabadon elérhető és kutatható a BME 1949-1991 közötti években keletkezett egyetemi tanácsülési jegyzőkönyvei és az Egyetemi Értesítők digitalizált változata.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a Budapesti Corvinus Egyetem levéltárainak szakmai együttműködésével valósulhatott meg a legfontosabb archív egyetemi forrásanyagok teljes körű feltárása és online publikálása a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával. Az ötmillió forintos pályázati program eredménye, hogy hozzáférhetővé váltak a két egyetem vezetőtestületi üléseinek 1949-1991 közötti jegyzőkönyvei. A dokumentumok szabványos, teljes szövegűen indexelt (vagyis szabadszavas keresési lehetőséggel ellátott) PDF formátumban jeleníthetők meg, az ülések napirendi jegyzékei alapján készült tartalomjegyzékkel ellátva.

A hazai levéltárak digitalizálási projektjeiben nagy tapasztalatot szerző Arcanum Adatbázis Kft. digitalizálta a Budapesti Műszaki Egyetem, valamint a BME mellett (annak néhány karából létrehozva) 1962-1967 között párhuzamos egyetemként működő Építőipari és Közlekedési Műszaki Egyetem (ÉKME) egyetemi tanácsülési jegyzőkönyveit (összesen 434 ülés) az 1949-1991 közötti időszakban. E mellett a cég szakemberei a BME egyfajta „közlönyeként” működő Egyetemi Értesítőket is feldolgozták. Az adatbázisban a személyiségi jogokat érintő oldalak nem publikusak, azok a levéltár kutatószobájában – a megfelelő kutatási engedély birtokában – olvashatók.

A levéltáros szakmai berkekben remélik, hogy a pályázati programban megvalósult digitalizálás és adatbázis-építés nagymértékben segítheti az egyetem legfontosabb döntéshozó szervének működését dokumentáló forrásanyagok kutatását. Így egyszerűbb, gyorsabb és pontosabb lesz a fenntartó hivatali működéséhez szükséges adatok visszakeresése is. A projekt jelentősen hozzájárul a magyar felsőoktatás 1949-1991 közötti korszakának kutatásához az oktatástörténet, a tudománypolitika, a kutatás-fejlesztési szféra, valamint az intézménytörténet szempontjából.

Az adatbázis a BME Levéltár honlapjáról érhető el.

A részletes pályázati beszámoló itt olvasható.