Ionizáló sugárzások és az anyagkölcsönhatás

Rangos nemzetközi elismerésben részesült Gyulai József, a BME professor emeritusa több évtizedes kutatói munkásságáért.

Az ion-anyag kölcsönhatás nemzetközi konferenciasorozat (Recent Developments in the Study of Radiation Effects in Matter, REM) néhány évente tart rendezvényt a kutatási terület aktuális elméleti és gyakorlati problémáiról. A szervezőbizottság minden évben ezüst emlékéremmel ismeri el a szakterület egy-egy úttörő tudósának életművét is. Idén Gyulai József professzor vehette át az emlékérmet a rangos tudományos eseményen, amelyen tizenöt ország szaktekintélyei tartottak előadást.

Fotó: mta.hu

Gyulai József Széchenyi-díjas fizikus, egyetemi tanár, az MTA rendes tagja. Kutatási területe a félvezetők fizikája, technológiája, valamint az ionsugaras eljárások, a nanotudomány, az anyagtudomány, elsősorban a műszaki alkalmazások területén. 1992 és 1997 között az MTA Központi Fizikai Kutatóintézet Anyagtudományi Kutatóintézet, majd ezt követően 2004-ig a Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézet igazgatója. 1993 és 1995 között a Bay Zoltán Anyagtudományi és Technológiai Intézetet vezette. 1989 és 1998 között a BME-KFKI Közös Fizikai Tanszék alapító tanszékvezetője volt. Számos kitüntetése közül néhány fontosabb: Akadémiai Díj (1984); Széchenyi-díj (1993); Príma-díj (2003); Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje (2004); Honoris causa Jedlik Ányos díj (2013).

Gyulai József professzorral az idei év elején készített interjút a bme.hu a Máriás Antal-emlékérem átvétele után. A kitüntetést az Országos Tudományos Diákköri Tanács adományozza nagy, iskolateremtő, szenior mesterek részére.